Blog Niezam Phg

Ada kalanya Allah memberikan kesenangan kepada kita bukan untuk menyenangkan kita, tetapi supaya kita dapat menjadi orang yang menyenangkan orang lain....semoga saya mampu menyenangkan anda ketika di teratak ini...

Thursday, September 28, 2006

Perihal mandi yang sangat WAJIB

Berkongsi sedikit ilmu... dari JAKIM.

Mandi wajib yg betul

Mandi wajib mrupakan perkataan yg mudah disebut,ttp jgn tkejut jika dikatakan byk umat Islam di tanah air kita yg tidak sah mandi wajibnya kerana tidak melakukannya dengan betul.

Untuk melakukan mandi wajib yg betul,sesorg itu tidak boleh melakukannya dengan hanya mandi secara berdiri atau duduk mencangkung shj. Sebaliknya,ia mesti dilakukan dlm kedua2 keadaan bg mbolehkan ssorg itu meratakan air keseluruh anggota badanny yg zahir.

Penolong Pengarah Bahgian Dakwah, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Uztaz Hj MAt Jais Kamos, 49, menegaskan, bagaimanapaun,berdasarkan pengalamannya sebagai bekas kadi di pejabat agama islam gombak timur dan penceramah, didapati byk umat islam yg tidak mengetahui perkara ini. "Akibatnya, mandi majibnya menjadi tidak sah kerana tidak memenuhi salah satu rukun mandi wajib iaitu meratakan air keseluruh anggota badan yg zahir. Apabila mandi wajib tidak sah, ibadat yg dilakukan oleh ssorg itu juga turut tidak sah. Itu lah akibatny jika tidak melakukan mandi wajib dengan betul," tegas beliau ketika ditemui di rumahnya di taman sri keramat kuala Lumpur.

Mandi wajib yg juga sebagai mandi junub atau janabah tidak boleh dipandang ringan oleh umat islam. Setiap org yg mlakukanny mestilah mengetahui dan memenuhi rukun2nya. Jika tidak mandi wajib ssorg itu tidak akan sah.

Rukun mandi wajib ada 3. Pertama, niat. Kedua, menghilangkan najis di badan. Ketiga,meratakan air keseluruh anggota badan yg zahir.
"Niat mandi wajib: "Shj aku mengangkat hasar besar kerana Allah Taala."

Atau " Shj aku mandi wajib kerana Allah Taala."

Niat itu di dlm hati dan ia hendaklah disertakan ketika air sampai ke mana2 bhgn anggota badan.

"Bagi perempuan yg habis haid, niat mandi wajib ialah: " Shj aku menggangkat hadas haid kerana Allah Taala." Manakala bagi ppuan yg habis nifas, niat mandi wajibnya ialah: " Shj aku mengangkat hadas nifas kerana Allah Taala".

Niat itu jika dilambatkan atau ketika ssorg itu memulakannya slps dia tlh mbasuh salah 1 anggota badannya akan menjadikan mandi wajibny tidak sah. Oleh itu dia mestilah mmulakan kembali niatnya ketika dia mula menyampaikan air keseluruh anggota badannya. Sekiranya dia berniat sebelum air sampai ke badan, niat itu juga tidak sah. Oleh itu mandi wajibnya tidak sah." Jelasnya lagi.

Mengenai rukun mandi wajib yg ke2, iaitu menghilangkan najis yg ada pd badan, menurut uztaz hj mat jais, menurut imam nawawi, jika kita ada najis dibadan, najis itu blh dibasuh serentak dgn mandi wajib. Ertinya mbasuh najis dgn mandi itu boleh disekalikan.

"Sementara rukun mandi wajib yg ke3, iaitu meratakan air keseluruh anggota badan yg zahir, meliputi kulit, rambut dan bulu yg ada di badan,sama ada bulu2 yg jarang atau lebat. "jika rambut ssorg itu ditocang atau disanggul,sekirany tak sampai air ke dalamny, tocang atau sanggul itu wajib la dibuka. Bulu2 dlm lubang hidung pula, tidak wajib dibasuh kerana dianggap batin. Ttp sekiranya, bulu2 di dlm hidung itu
bernajis,ia wajibla dibasuh.

"Mengenai kuku pula, jika di dlm kuku ada kotoran yg blh mhalang sampai air ke badan khususny di bhgn bwh kuku, kotoran itu wajiblah dibuang.Mbuang kotoran di dlm kuku itu pula boleh dilakukan ketika sedang mandi.

"Tentang rambut yg diwarnakan pula selain inai, ini lah yg merumitnya.Sbnrny jika rambut ssorg itu diwarnakan dgn pewarna slain inai,mandi wajib ssorg itu tidak sah.
"Oleh itu, ssorg yg mwarnakan rambutnya dgn pewarna slain inai, jika dia hendak mandi wajib, dia mestilah mbuang pewarna pd rambutnya tlebih dahulu. Tp untuk mbuang pewarna itu pula bagaimana?..ini lah yg rumitnya. Sedangkan pwarna pd rambut itu sbnrny tidak blh dibuang begitu mudah.

"Yang menyebabkan mandi wajib org yg menggunakan pwrna pd rambutny tidak sah kerana pwarna itu akan menyalut rambutnya yg menghalang air sampai ke rambut. Ini bbeza dgn inai. Inai sbnrnya akan meresap ke rambut, ttp pwarna pula akan menyalut rambut menyebabkan air thalang ke rambut."

"tp dlm hal ini, jgn pula ada yg slh phm. Sbnrny pwarna itu jika dikeluarkan sijil halal oleh JAKIM sekiranya pwarna itu tidak bernajis, bukan lah bmaksud menjadi tidak sah?.. Dalam hal ini, sukalah sy menyatakan bhw sembahyang dan mandi wajib itu berbeza. Jadi, mestilah dipandang dari sudut yg berbeza.

"Dalam hal ini juga, sukalah saya menyatakan, huraian mengenai rukun mandi wajib seperti yg telah sy nyatakan ini adalah merupakan perbezaan sah atau tidak mandi wajib. Jadi, ia perlulah diberikan perhatian yg serius orlh umat islam.

Mengenai sbb2 ssorg itu wajib mandi wajib pula, uztz hj mat jais menegaskan, ssb2 nya tdiri drp 6 sbb. 3 sbb mlibatkan lelaki dan ppuan iaitu kerana bersetubuh wpun tidak kuar air mani, keluar air mani dan mati. Manakala 3 sbb lagi hny mlibatkan kaum ppuan shj,iaitu keluar darah haid, nifas dan mlahirkan anak(wiladah).

"Mandi wajib boleh dilakukan dimana2 dgn menggunakan air mutlak sama ada air telaga, air paip, sungai laut dan tasik.

"Bagi pasangan suami isteri yg bersetubuh pula,mereka tidak semestiny mandi slps bsetubuh, ttp diwajibkan mandi ketika ingin beribadat.Selepas bsetubuh pula, jika ia dilakukan pd waktu mlm, jika tidak mahu mandi wajib, seelok2nya ambillah wuduk sebelum tidur itu adalah sunat,manakala tidak bwuduk sblm tidur adalah makhruh."


Niezam Phg says....

Kekadang bukan nak cakap aper. benda-benda penting macam ni pun ada orang yang dah kawin bertahun tahun dan beranak pinak tapi masih jahil bab-bab macam nie! macam maner tu?semoga kita mendapat ilmu.terima kasih kepada hamba Allah yang engirimkan kepada saya ilmu ini.Maaf di atas segala kesingkatan perkataan dan ayatnya saya tidak sempat mengedit kerana kesuntukan masa [yang penting makdunnya samapai..] Ilmu itu mesti dituntut selagi hayat dikandung badan.jangan biarkan kejahilan menyelubungi hidup andaaaaaaaaa..............

Berhati hati dengan Ferero Rochee....

Niezam Phg says....

Kalau dulu dulu kita tentu masih ingat dengan pepatah 'ulat dalam batu pun boleh hidup' untuk mereka mereka yang malas bekerja.rasanya dah sampai pepatah itu kita tukar kepada ulat dalam cokelat pun memang hidup senang lenang. hehhehe..saya kehilangan kata kata sebab terlalu banyak sangat pekara-pekara yang meloyakan anak,mak dan bapa tekak akhir-akhir ini...mintak dijauhkan sajalah...

Berhati-hati dengan kewujudan bible versi melayu.....DI HANTAR OLEH SEORANG TEMAN YG BEKERJA DI KUALA LUMPUR ... Semalam semasa melalui sebuah lorong di Jalan Tun Abd.Rahman. saya didatangi seorang melayu yg memakai pakaian yg sungguh bersih... rambut yang tersisir rapi... membela sedikit janggut
dan bertali leher. Dia memberi salam dan bertanya adakah saya sibuk ketika itu.. tetapi saya amat sibuk,jadi meminta izin utk berlalu dgn segera tetapi sebelum saya pergi dia memberi saya satu bungkusan yg dibalut envelop bersaiz A4.. sebelum itu dia berkata.. "teruskan jihad".

saya tersenyum sambil berkata perlahan.. Allahuakbar. apabila saya sampai di pejabat, saya membuka bungkusan itu dgn perasaan seronok mungkin didalam itu ada buku yg menyeru umat manusia untuk berjihad.. tetapi
alangkah terkejutnya saya ia adalah sebuah kitab 'Bible' di dalam versi Arab dan CD DVD yg berkisar tentang kehidupan Nabi Isa..

Jadi saya menyeru kepada pihak orang ramai supaya berhati-hati apabila bertemu dengan mereka ini..lebih menyedihkan lagi mereka ini adalah orang melayu yang bertopengkan syaitan untuk terus menyesatkan umat Islam dinegara kita... bangkitlah
saudara-saudaraku sayangilah masyarakat kita dan anak cucu kita nanti, takkan kita hendak menunggu pihak kerajaan mengambil tindakan sedangkan sementara itu berapa ramai anak muda dan gadis-gadis melayu kita yg berjaya dimurtadkan.. teruskan usha
dakwah kita untuk menyampaikan Islam.. kerana pihak Kristian ni tidak akan putus-putus..untuk memurtadkan umat Islam.

Sekian.. SILA SEBARKAN RISALAH INI


Niezam Phg says...

Terima kasih kepada abang kassim kerana sudi menge-mel kepada saya hebahan ini,semoga mendapat perhatian dari rakan rakan pengunjung yang lain.

KISAH BENAR - RAMADHAN YG LALU

Perginya jantung hati kami
Oleh Ahmad Lutfi Othman

Rabu, 5 Oktober, 1 Ramadhan, jam 8.15 pagi. Segalanya berhenti. Deru angin, kicau burung, juga lintasan dan angan-angan. Dengan lembut roh Nurul Syafiqah bt Siti Hawa, 11 tahun, anak kedua kami dipisahkan dari jasadnya sehingga saya, isteri dan tiga putera lainnya, Ahmad Luqman Hakim, Ahmad Ikmal Syafiq dan Umar Mukhtar menyangkanya tertidur nyenyak.

Tragedi tidak bermula Subuh awal puasa itu.Aturan Ilahi tentang kematian kerap menyentap, mengejutkan lena,memancung cita-cita, namun punya rahsia tersembunyi, yang mungkin tidak terbongkar sampai bila-bila.

Jumaat, 30 September, 12.45 tengahari. Syafiqah telefon dari sekolah. "Akak tertinggal bas, boleh ayah ambil?" Saya terdiam,banyak kerja mesti disiapkan; artikel politik kampus untuk harakahdaily baru setengah jalan. "Akak jalan kaki, ya?" pintas Syafiqah selepas saya membatu.

Semalaman membakar pizza "Tapi banyak barang kena bawa ni," asaknya tanpa nada mendesak. Hari itu Syafiqah 'menjamu' guru-gurunya dengan juadah pizza masakan ibunya. Semalaman dia menunggu pizza dibakar oven. Sememangnya Syafiqah suka sekali membawa makanan ke sekolah, tidak lama dulu nasi daging.

Sehingga dia mengalah, saya langsung tidak terasa apa-apa bahawa Syafiqah mulai letih dengan demam dan sakit tekak yang dideritainya.Petangnya Syafiqah telefon maklumkan dia dapat tumpang kawannya balik.

Malamnya, apabila sampai depan rumah, lambat pula Syafiqah buka pagar. "Awat lambat?" Saya merungut walaupun cahaya lampu kereta menyerlahkan muka Syafiqah yang pucat.

"Akak cari tudung."
"Malam gelap, tak ada siapa nampak," jawab kebodohan saya.
Ketika itu tidak teringat langsung bahawa Syafiqah kini cukup prihatin dengan aurat. Nak masukkan karung sampah di belakang rumah pun Syafiqah pastikan bertudung dulu.
Set nasi ayam Sabtu, 1 Oktober, sepatutnya saya tunaikan janji dengan Syafiqah. Selepas tamat UPSR dan PSRA, dua hari sebelum itu, Syafiqah minta set nasi Ayamas.
"RM5 saja ayah. Akak teringin nak makan dengan kawan. Kami jalan kaki pun boleh." Masya-Allah, saya seolah-olah tidak mendengarnya sambil memberi jawapan tidak pasti, "esok ... esok."
Isteri saya, Siti Hawa memberitahu Syafiqah tidak selera makan malam tadi apabila saya minta izin ke KL hadiri mesyuarat penggerak demokrasi bersama Mat Sabu. Nasi goreng kampung dengan sambal belacan kegemarannya hanya ditatap, kemudian disimpan dalam peti sejuk. Saya masih tidak terasa apa-apa sedangkan takdir hanya menunggu masa.

"Ayah pi sekejap aja, sebelum tengahari selesai, nanti malam kita balik kampung," kata saya kepada Syafiqah sambil berjalan ke kereta.Raut muka cerianya seperti terlindung. Saya seakan terlupa Syafiqah anak berjiwa kental, sesekali tidak menunjukkan rasa sakit minta dimanja walaupun sememangnya sedang menderita.
Lewat petang, selepas menukar tayar kereta di Hulu Kelang, memecut laju ke asrama anak sulung kami, Luqman, di SAM 10, Cheras. Aduhai,janji dengan Syafiqah sudah luput.

"Bawa akak ke klinik, tekak makin perit," katanya, juga tanpa menunjukkan rasa sakit.Masih sempat bermain-main Klinik famili kami, Dr Mahyuddin Yassin tutup. Saya ke klinik sebelah, dekat Taman Sri Ampang. Semasa menunggu, Syafiqah bermain-main dengan dua anak kecil. Nampak letih tetapi tetap gembira.

Saya berbisik, "Nak balik kampung?" "Ayah baliklah dulu, akak boleh tinggal dengan nenek," balasnya.

Ketika neneknya datang malam itu, kami sudah bersiap nak balik Kedah.Syafiqah tenang saja. Kalau anak lain tentu akan merengek. Emak mentua saya akan membawanya ke hospital periksa darah, takut-takut denggi.

Dalam perjalanan kami dimaklumkan Syafiqah tidak diserang demam maut itu. Lega. Melalui SMS, dan itu kali pertama Syafiqah menggunakannya,dia bertanya, "ayah di mana?" Sambil melintasi Taiping, saya menjawab. Selang beberapa lama nada SMS berbunyi, juga dari Syafiqah,soalan sama, di samping memberitahu dia muntah.

5 pagi, kami sampai di Kampung Raja, Kubang Pasu. Saya maklumkan kepada Syafiqah. Kemudiannya kami diberitahu Syafiqah malam itu asyik sembang dengan neneknya, maklumkan kandungan SMS.Ahad, pagi ke petang (begitu juga Isnin) temujanji saya padat di Alor Setar, Syafiqah terus SMS. "Mulut akak pahit, nak buat macamana."
Saya menjawab, dan Syafiqah bertanya hal lain pula. Sehingga malam baru saya sedari SMS tadi rupanya "gagal dihantar". Ya Allah, rupanya Syafiqah terus menunggu dan menunggu ...
Selasa pagi kami berangkat pulang. Walaupun jangkanya dapat bertolak sebelum jam 10, tapi disebabkan singgah banyak rumah saudara-mara,itu pun tidak sempat menziarahi pusara bonda Aisyah (sesuatu yang tidak pernah saya tinggalkan jika balik kampung), menjelang 1 tengahari baru kami keluar ke Pekan Tunjang, seterusnya ke Lebuhraya
Utara Selatan.

Di rumah neneknya, Syafiqah makin lemah tidak berselera makan, dan asyik menyebut nama ayah dan ibunya. Tapi bicaranya tetap ramah,suaranya masih bertenaga. Kami solat Maghrib di R&R Sg Buloh.Syafiqah desak saya jemput. Sekali lagi, ayah yang tidak mengerti perasaan anak di hujung usia itu, minta tangguh esoknya, atas alasan
letih.Celoteh bersama Luqman

Syafiqah berkeras. Dia menggesa nenek dan pamannya hantar segera ke Bukit Ampang. Ketika Syafiqah tiba, saya keletihan di katil. Namun terdengar juga celotehnya dengan Luqman. Dia bercerita tentang bagaimana darahnya diperiksa. Saya dimaklumkan kemudiannya, Luqman pun tidak memberikan respons sewajarnya, juga kerana letih dan
mengantuk.

Awal pagi terdengar Syafiqah asyik masuk keluar bilik air, muntah.Ibunya berlari-lari anak menyantuni, antara Syafiqah dan adik kecilnya, Nurin Afifah, 2 tahun, yang juga terbatuk-batuk. Setengah jam sebelum Subuh kami sekeluarga di meja makan, bersahur, termasuk Syafiqah.

"Fiqah tak payah posalah," kata saya. Ampun Tuhan, suara suara agak tinggi minta Syafiqah kembali tidur dan berehat, kebetulan kerusi dimeja makan tidak cukup untuk semua kami.

7.45 pagi, 1 Ramadhan, isteri mengejutkan lena saya. Syafiqah menjerit: "Ibu, sakit! Ibu, sakit! Dari atas saya mendengar suara Syafiqah cukup kuat, tidak pernah dia menjerit selantang itu.

Melihat keadaannya, jantung saya berdegup kencang. Taqdir makin dekat. Tahu ibunya menyidai basuhan, Syafiqah bersuara, agak perlahan: "Dahlah ibu, suruh abang sidai kain, akak sakit ni."

Kuatnya semangat Syafiqah Tapi bicara Syafiqah masih jelas, dia sendiri minta ke hospital. Saya renung matanya, langsung tidak berair, maknanya dia hanya menjerit
bukan menangis. Ya Allah, kuatnya semangat anakku ini. Sememangnya sejak malam tadi saya berkira untuk ke hospital pagi-pagi esoknya.Namun, saya dan Siti langsung tidak terlintas Syafiqah akan berangkat ke alam lain, meninggalkan fitnah dunia. Rupanya Siti sudah memandi dan membersihkan tubuhnya.

"Bagai bayi saya mandikan Syafiqah, cuci rambutnya. Nampak kakinya kuning, tubuhnya sejuk, tapi langsung tidak terbayang dia mahu pergi selamanya," cerita Siti kemudiannya kepada kawan-kawan yang menziarahi.

8.00 pagi. Suara Syafiqah tetap jelas bila meminta saya memapahnya keluar dari bilik solat. Bersama Siti, saya menuntunnya ke ruang tengah. Selepas didudukkan, saya perhatikan wajahnya seolah-olah tanpa darah. Ketika itu baru lintasan hati mengilhamkan sesuatu yang pedih dan perit.

Syafiqah masih sempat minta saya papahnya ke kerusi panjang di depannya, mungkin dia mahu berbaring. Saya cuba mengangkatnya tapi tidak terdaya, Syafiqah terasa berat.
Semasa sibuk mengemas untuk ke Hospital Ampang Puteri - 4 km dari rumah kami - saya, Siti dan anak-anak terpandang Syafiqah seperti menarik nafas panjang, dua kali. Lehernya terlentok.

Subhanallah, janji Allah sudah sampai. Mata saya dan Siti berpandangan, namun kami tidak sempat memberi reaksi lain kecuali mempercepatkan Syafiqah ke hospital.Terasa hangat Hati saya berkata-kata sambil cuba menatang tubuh Syafiqah yang masih terasa hangatnya. Selepas menghidupkan enjin kereta saya memanggil jiran sebelah, William, sama-sama mengangkat Syafiqah.Berkali-kali namanya dipanggil. Syafiqah nampak seperti nyenyak tidur. Dalam kelam-kabut itu saya pandangan saya letak ke wajah Siti,ibu yang mengandungkan Syafiqah dan Syafiqah membesar di depannya sehingga menginjak usia 11 tahun.

Harapan ibu tetap tinggi. Sambil memangkunya di kerusi belakang, Siti tidak putus-putus menyebut nama Allah. Air mata tidak sempat tumpah lagi. Tumpuan saya ke arah jalan raya yang sibuk pagi itu. Perjalanan ke hospital terasa begitu aneh, kiri kanan jalan seperti sunyi sepi.Degupan jantung kuat sekali.

Tangan kanan memegang stereng, tangan kiri menjamah tubuh Syafiqah. "Panas lagi," harap Siti walaupun menyedari tiada apa yang bergerak di tubuh Syafiqah.Mulut saya terkunci. Mata terasa panas. Bergenang air mata Siti tapi harapannya tidak pudar.
Saya memberhentikan kereta di lobi kecemasan. Hon dibunyikan bertalu- talu. Melihatkan reaksi awal kakitangan hospital ketika mereka mengangkat tubuh Syafiqah, jawapannya jelas dan pasti. Syafiqah sudah pergi meninggalkan kami.

Ketika saya memimpin Nurin dari kawasan letak kereta, dan Siti sedang menemani Syafiqah, saya belum dimaklumkan secara rasmi tentang kehilangan jantung hati kami itu.Namun berat sekali kaki diheret menaiki tangga. Saya mendukung Nurin
sambil menciumnya: "Kakak dah tak ada Nurin."

Sebaik melangkah masuk hospital, saya nampak Siti sedang mengisi keterangan peribdi Syafiqah. Saya dengar hampir semua maklumat penting Syafiqah yang diberikannya salah.

Ketara pucat

Siti menoleh ke arah saya, wajahnya tenang walaupun ketara pucat.Saya tidak perlu bertanya lagi. "Fiqah dah tak ada, bang," getar suaranya jelas.

Berdepan jasad kaku Syafiqah, terlintas, bagaimana sewaktu tiga tahun saya menderita sakit misteri, terlantar di rumah, tidak mampu bekerja, saya sering terhibur dengan celotehnya, gurau manjanya,malah puas terasa bila dia mengurut lenguh badan. Kerap dia teresak-esak menangis bila melihat saya mengerang kesakitan.

Tapi, ya Allah, apabila dia menderita sakit, saya tiada di sisi,malah tidak pun sempat melayannya dengan baik, dan banyak janji tidak tertunai, walaupun sekadar nasi Ayamas yang selalu disebutnya.Air mata mula tumpah dan hingga kini, selepas seminggu, air mata itu belum mahu kering lagi. Al-Fatehah. - UM


Niezam _Phg says....

Rasanya Saya telah membaca kisah benar ini dalam harakah tahun lalu.membacanya sekali lagi membuatkan mata saya berkaca dengan linangan air mata seolah olah yang pergi itu saudara terdekat saya.saya tidak pernah mengalami pengalaman sebegitu tetapi percaya yang satu hari nanti 'pengalaman' yang sama akan dialami juga.saya merupakan antara peminat corak penulisan Ahmad Lufti Othman terutama ketika kemuncak zaman reformasi dahulu.beliau saya rasakan antara wartawan yang 'jujur' dalam halatuju penulisannya. saya seolah-olah dapat merasai kesedihan beliau. buat saudara Ahmad Lufti saya berharap supaya beliau dapat bersabar dan menerima takdir ini dengan hari yang terbuka serta merelakan pemergian puteri kesayangan itu dengan doa semoga rohnya selesa dan dicucuri rahmat di sana........AL FATIHAH

Sardin + lendir siput babi

[dari e-mel yang saya terima]

Produk Tak Halal - Baca Jangan Tak Baca.


mitos...lendirnya diguna untuk memekatkan kuah sardin?


sekadar hiasan. sardin yang terdapat di pasaran

Assalamu`alaikum,

Maaf banyak2. Saya tak makan sadin jadi tak ambik kisah sadin apa pun. Tapi nanti saya akan cuba hubungi PPIM untuk dapat penjelasan atau sdr. sendiri hubungi PPIM.
Sebenarnya saya berhenti makan sadin sejak 1981 (masa di ITM) kerana cerita daripada teman serumah yang berasal dari Taiping dan tinggal berhampiran kilang sadin. Dia beritau saya, dan dia dah sahkan yang pengilang sadin menggunakan LENDIR SIPUT BABI untuk pekatkan kuah sadin.

Setelah saya bekerja, saya sempat melawat kilang tersebut dan mintak penjelasan dari pengurus kilang tu, Suhanallah, dia mengaku kemang dia menggunakn lendir tersebut. Lebih memeranjatkan, memang kilang tersebut mengetin siput babi untuk ekspot kerana siput babi menjadi kegemaran warga Perancis (dia orang Perancis) dan Jerman. Ini tambah meyakinkan saya mengenai kandungan sadin tersebut.

Semenjak tu, bila terpandang sadin, saya terbayang LENDIR siput babi tu.Cuba bayangkan....Niezam Phg says...

Saya tidak meletakkan berita ini untuk memfitnah sesiapa. saya sekadar berkongsi dengan pengunjung blog saya, tiada niat untuk menabur pasir ke periuk nasi sesiapa.lagi pun aper lah yang ada pada teratak buruk ini berbanding dengan kuasa pengiklanan media cetak dan media elektronik. oleh itu saya mengharapkan sepenuhnya kebijaksana pengunjung blog ini untuk menilai berita tersebut. Jika saya mendiamkan sahaja dan terbukti berita itu benar lagi membuat saya merasa bersalah.jika ada pihak yang dapat membuktikan bahawa berita ini palsu saya akan segera meminta maaf dan menarik kembali berita ini......sama samalah kita mencari kebenarannya ...insyallah..

Wednesday, September 27, 2006

Kita di ziarah malaikat maut setiap 21 minit?....seramnya

Bismillahirrahmanirrahim...


Sebuah hadis Nabi s.a.w yang diriwayatkan oleh Abdullah bin Abbas r.a, bahawa Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: "Bahawa malaikat maut memerhati wajah setiap manusia di muka bumi ini 70 kali dalam sehari. Ketika Izrail datang merenung wajah seseorang, didapati orang itu ada yang sedang gelak ketawa. Maka berkata Izrail: Alangkah hairannya aku melihat orang ini, sedangkan aku diutus oleh Allah Taala untuk mencabut nyawanya, tetapi dia masih berseronok-seronok bergelak ketawa."

Manusia tidak akan sedar bahawa dirinya sentiasa diperhati oleh malaikat maut, kecuali orang-orang soleh yang sentiasa mengingati mati. Golongan Ini tidak lalai dan sentiasa sedar terhadap kehadiran malaikat maut, kerana mereka sentiasa meneliti hadis-hadis Nabi s.a.w yang menjelaskan Mengenai perkara-perkara ghaib, terutama mengenai hal ehwal mati dan hubungannya dengan malaikat maut.1 hari = 24 jam = 1440 minit

1440 minit / 70 = 20.571 minit

Ini bermakna MAILAKAT MAUT menziarahi kita SETIAP 21 minit.


Niezam Phg says...
Agaknya macam manerlah life kita yer..masa malaikat tu datang.mesti tengah gelak- gelak main komputer..tengah chat kat yahoo mesangger...tengah tengok melodi TV3...tengah tengok wanita hari ini[WHI]. tengah sibuk tengok bawang merah bawang putih..tengah tengok malim kundang 2.....sibuk betul life kita sampai terlupa yang satu ketika nanti kita akan di 'jemput jua'....ke rahmat Allah.....

Aku Hampir Dirogol (Kisah benar dari US)

Buat Renungan ....


Kisah benar dari US. Banyak kisah-kisah aneh yang menakjubkan sebegini
telah berlaku. Moga kita boleh ambil iktibar.

Seorang wanita muslim dari Malaysia yang bekerja di US, memakai tudung dan memiliki akhlak yang bagus. Suatu malam perempuan ini dalam perjalanan balik ke rumah dari tempat kerjanya. Kebetulan dia mengambil jalan singkat untuk pulang. Jalan yang diambil pula agak tersorok dan tidak banyak orang yang lalu lalang pada masa itu. Maklum hari sudah lewat. Berjalan di jalan yang agak gelap sebegitu membuatkan dia agak gelisah dan rasa takut berjalan bersaorangan.

Tiba-tiba dia nampak ada seorang lelaki (kulit putih Amerika) bersandar di dinding di tepi lorong itu. Dia sudah mula rasa takut dan tak sedap hati. Apa yang saudari kita ni boleh buat adalah berdoa ke hadrat Allah memohon keselamatan atas dirinya. Dia baca ayat Kursi dengan penuh pengharapan agar Allah membantu dia disaat itu.
Masa dia melepasi lelaki yang bersandar itu, dia sempat menoleh dan dapat mengecam muka lelaki itu. Nasib baik lelaki itu buat tidak endah dan perempuan ini selamat sampai ke rumahnya.

Keesokkan paginya, saudari ini terbaca dalam akhbar yang seorang perempuan telah dirogol oleh seorang lelaki yang tidak dikenali dekat lorong yang dia jalan semalam hanya 10 minit selepas dia melintasi lorong tersebut.Muslimah ini yakin benar lelaki kulit putih yang dia lihat semalam adalah perogol itu. Atas rasa tanggungjawab dia terus ke balai polis dan buat aduan. Wanita ni dapat mengenalpasti suspek melalui kawad cam dan selepas siasatan dilakukan, polis dapat bukti bahawa lelaki tersebut adalah perogol yang dicari.

Tapi perempuan Muslim ini hairan juga kenapa lelaki tadi tak jadikan dia mangsa ketika dia melalui lorong tersebut walhal dia kesaorangan di masa tu, tetapi lelaki tadi rogol perempuan yang lalu selepas dia. Muslimah ini nak tahu sangat sebabnya. Jadi dia minta kebenaran polis untuk bercakap dengan perogol tadi sebelum hukuman dijatuhkan (sebelum lelaki tadi di bawa ke tempat lain).

Dia pun tanya perogol itu "Why don't you do anything to me on that night even though you know that I'm alone?" Perogol tu jawab: "No, you are not alone. That night I saw two young man walking with you. One on your right side and the other one was by your left side. If you were alone of course you will be my victim."

Saudari ni rasa amat terkejut bila dengar penjelasan perogol tu. Dia bersyukur ke hadrat Allah kerana memelihara dia malam itu, mungkin juga berkat ayat Kursi yang dia baca malam itu.

MORAL CERITA INI:

Jika kita sebagai hambaNya menurut segala perintah dan meninggalkan segala laranganNya, Dia pastinya akan sentiasa dekat dengan kita dan memelihara kita. Muslimah tadi pertama-tamanya menutup aurat dan memang Muslimah yang menjaga batas-batas yang ditetapkan Islam. (Kalau aurat terbuka malaikat pun malas dekat).
Mungkin dua orang lelaki yang menemani wanita itu adalah malaikat yang diutuskan Allah untuk menjaga hambaNya yang sentiasa ingat akan diriNya.

Ayat Kursi sememangnya adalah ayat pelindung yang mustajab...selalulah amalkannya.
Bayangkan anda seorang yang selalu ingkar suruhan Allah, kufur dengan nikmatnya, sambil lewa beribadat. Dapatkah anda mendapat pertolongan sebegini dari Allah? Balasan Allah tu boleh datang semasa di dunia lagi. Di akhirat kelak memang pasti kerana itu janji Allah. Jadi, renungkanlah di mana level 'iman' kita sekarang ini. Wassalam.

Barang siapa membaca ayat Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya,Allah mewakilkan 2 orang Malaikat memeliharanya hingga subuh. Barang siapa yang membaca ayat al-Kursi ketika dalam kesempitan nescaya Allah berkenan memberi pertolongan kepadanya [Dari Abdullah bin 'Amr r.a.]

Add On...
"Ya Allah, selamatkanlah umat Islam yang sedang sengsara di Lubnan, Palestin, Afghanistan, Iraq, Chechnya serta di seluruh pelosok dunia akibat dari angkara mungkar dan kekejaman musuh-musuhMu. Peliharakanlah mereka, lindungilah mereka, kasihanilah mereka dan berikanlah rahmatMu ke atas mereka. Amin, ya Rabbal 'Alamin."Niezam Phg says...

Sebuah kisah benar yang sangat sangat menarik pada pandangan saya.semoga anda semua mendapat pengajaran dan ilmu yang bermanfat.sebagai hamba kita seharusnya percaya dengan kemampuan senjata orang mukmin iaitu DOA....semoga kita sentiasa dipeliara Allah dari kejahatan syaitan yang di rejam.......

Ajaran Sesat kerajaan Lia Eden

Niezam Phg says....

Nauzubillah.....ingatkan bila isu ayah pin hilang ke langit yang ker tujuh... sampai ada artis malaysia pun buat lagu langit ke 7 [Zarina]..masalah ajaran sesat nie dah habis rupa-rupanya dan macam cendawan tumbuh pula..hmm manusia ni memang pelik.ajaran islam yang dah cantik di bawa Rasulullah hampir 1400 tahun dulu tapi masih ada orang nak alter jadi macam-macam. Yang pelik tu sesat macam mana pun ada mesti ada saja pengikutnya. diaorang nie tak berfikir panjang sikit ker?isk..pelik betul....nanti nak mati tu jadi macam maner lah agaknya....mintak di jauhkan dari kaum keluarga kita..Ya Allah...hamba ini bermohon kepada mu...

Tuesday, September 26, 2006

Asal usul daging burger di negara Malaysia


Contoh burger yang selalu masuk ke dalam perut kita....Suci ker?...muskil plak...


Untuk makluman semua.[dari emel yang saya terima]

MINTAK TOLONG SEMUA KAWAN-KAWAN BACA NI SAMPAI HABIS

Kes macam ni bukan kes baru. Memang betul cakap Cina tu! daging ayam dan lembu tak cukup lemak untuk membentuk apa-apa shape. Jika sebarang proses tidak menggunakan lemak babi, ia senang pecah. Berdasarkan pengalaman saya dalam industri memproses makanan, boleh dikatakan semua product dari oversea yg bertanda halal sebenarnya tidak halal.

Bagi mereka haram itu pork iaitu daging babi manakala pork product yg lain saperti lard (minyak babi),pork fat(lemak babi), ham (ini asal nama hamburger) dan bacon (hirisan nipis daging babi yg biasa serve during breakfast), pork instestine(perut babi) dll tidak apa bagi Muslim.

Saya pernah bekerja di Shangri-laHotel KL, di situ terdapat satu BUTCHER Dept....

1. Semua jenis sausage menggunakan pork casing. Pork casing adalah saluran usus yg digunakan sebagai k ulit sausage. Semua ingredients untuk sausage diblend bersama pork fat untuk membuat sausage itu firm dan tak mudah break. Jadi kalau sausage itu Chicken or beef still contain pork.

2. Pork fat juga digunakan dalam proses membuat turkey roll,chicken roll, meatloft, pastrami dan salami. Benda ni semua boleh didapati di supermarket dan digunakan secara meluas sebagai toping PIZZA

3. Bagi sesiapa yg suka makan buffet.. cold cuts yg disusun lawa-lawa pada buffet table seperti Terrine dan Pate pun ada lemak babi. Menyentuh sedikit aktiviti kaum Cina , saya ada satu kisah yang menarik untuk diceritakan .

Salah seorang kawan telah menceritakan kepada saya ini,Bapanya adalah seorang pekerja TNB bahagian pembaik pulih bekalan elektrik.Pada satu hari bapanya bertugas membetulkan bekalan elektirk di kawasan Jenjarum Banting.

Semasa pekerja-pekerja lain sedang melakukan kerja-kerja pembaikan pulih bekalan beliau telah meraya u-rayau dikawasan sekitar. Setiap pekerja pembaiki pulih bekalan TNB mempunyai kebenaran memasuki kawasan yang melibatkan penggunaan elektrik, jadi secara tidak sengaja beliau telah memasuki sebuah kilang memproses makanan, dilihatnya daging-daging ayam berlongok-longok. Kemudian daging-daging babi berlongok-longok disebelahan. Rupa-rupanya kilang tersebut membuat burger dan daging-daging ayam dan babi tersebut dicampur dan di gaul bersama kemudian dijadikan burger.

Beliau telah bertanya kepada tokeh tersebut mengapa dicampurkan daging babi dengan daging ayam! Tokeh tersebut berkata kalau tak campur burger yang hendak dibuat susah untuk melekat dan dibentuk.Dengan mencampurkan daging ayam dan babi burger mudah dibentuk. Katanya lagi, burger ini tidak dijual terus kepada orang Melayu. Tapi jika
mana-mana supplier yang tak cukup stok akan ambil burger daripada kilang tersebut.

Lu ingat itu supplier cukup ka u ntuk supply satu Malaysia(Tak tahu supplier mana yang ambil dari dia). Tokeh tersebut siap kata "SIAPA KATA MELAYU TAK MAKAN BABI", menyirap darah bapanya.

Balik tu dia buat aduan di JAIS. Bila JAIS buat serbuan tak ada apa-apa yang jumpa,kilang tersebut pun tak ade. Mungkin dah pindah bila menyedari ada orang melayu dah tahu aktiviti beliau.

P/S Siapa yang suka makan burger tu berhati-hatilah mungkin ada yang bercampur dengan daging babi. Patut lah bila kes JE timbul rupanya berjuta-juta babi ada kat Malaysia. Purata satu hari babi dikeluarkan dari ladang ternakan beratus ribu.Yang peliknya takan beratus ribu babi ini dilantak oleh orang Cina saja.Mungkin sebahagian darinya dibuat bahan makanan yang lain, lepas tu bagi orang Melayu makan. Yang peliknya lagi kebanyakan yang jual burger tu orang Melayu.

*frwdkan.. kepada rakan dan saudara seagama anda.


Niezam Phg Says...

Sebenarnya saya dah lama menerima e-mel nie tetapi masih mempertimbangkannya.namun lama kelama rasa bersalah pula menyimpan untuk pengetahuan saya sahaja jika terbukti berita itu benar. Jadi saya mengharapka kebijaksanaan pengunjung semua untuk menilai kebenaran cerita ini. Niat saya memaparkannya hanyalah sekadar ingin berkongsi dengan pengunjung setia blog ini. Sejauh mana kebenarannya hanya Allah saja yang mengetahui. Sebab itulah saya lebih mempercayai produk keluaran Ramlee Burger dan Ayamas sahaja untuk produk-produk kisaran dari daging dan ayam serta yang sewaktu dengan ini..semoga anda juga berhati hati denga setiap apa yang melalui anak tekak anda kerana sebahagaiannya akan menjadi darah daging yang akan disukat kesuciannya di hadapan mahkamah kadirabuljalil suatu masa nanti. insyallah.

Love story part 1. Very the sad story...

A girl and guy were speeding over 100 mph on the road on a motorcycle...

Girl: Slow down, I'm scared.
Guy: No, this is fun.
Girl: No it's not. Please it's too scary!
Guy: Then tell me you love me.
Girl: Fine I love you. Slow down!
Guy: Now give me a BIG hug.
Girl: Hugs him
Guy: Can you take my helmet off and put it on yourself? It's bugging me.

(in the paper the next day):

A motorcycle had crashed into a building because of brake failure. Two people were on it, but only 1 had survived.The truth was that halfway down the road, the guy realized that his brakes broke, but he didn't want to let the girl know.Instead, he had her say she loved him and felt her hug one last time, then he had her wear
his helmet so that she would live even though it meant that he would die. If u
love any one this much...
let them know...
before its too late...Niezam Phg says....
Dunno this story real or not.but wat ever it is..jadikan jer la sebagai sempadan..n jika anda pengguna jalanraya setiap hari..berhati-hatilah dan ingatlah orang yang tersayang.....ANDA MAMPU MENGUBAHNYA...

Fadhilat Fatihah

Barangsiapa membaca Fatihah (berserta Bismillah) di antara sunat Subuh dan fardhu Subuh dengan Istiqamah maka kalau ia ingin pengkat terkabullah ia,kalau ia fakir maka akan kaya, kalau punya hutang maka mampu membayarnya,kalau ia sakit maka akan sembuh dan kalau ia punya anak maka anaknya itu menjadi anak soleh, berkat surah Fatihah.

Barangsiapa mengamalkan bacaan Fatihah 20X setiap selesai sembahyang fardhu lima waktu maka Allah SWT luaskan rezekinya, baiki akhlaknya,mudahkan urusannya, hilangkan keperihatinannya dan kesusahannya, anugerahkan apa yang ia angan-angankan, dapatkan berbagai berkat dan kemuliaan,
jadikan ia berwibawa, berpangkat luhur, berpenghidupan baik dan ia pula anak-anaknya terlindung dari kemudharatan dan kerosakan serta dia anugerahkan kebahagian dan sebagainya.Barangsiapa mengamalkan bacaan Fatihah 125X selesai sembahyang fardhu Subuh maka ia peroleh maksudnya dan ia ketemukan apa yang di cari-carinya.


Fadhilat Basmallah.

Barangsiapa membaca Bismillah 21X ketika hendak tidur maka aman ia dari syaitan, kecurian, maut mendadak dan bala.Barangsiapa membaca Bismillah ketika hendak bersetubuh(jimak) maka
anaknya kelak cerdas dan terbuka hatinya serta menjadi anak yang soleh dan baginya
kebajikan sejumlah tarikan nafas anaknya itu.

Barangsiapa membaca Bismillah 41X pada telinga orang pengsan maka ia akan segera siuman.

Barangsiapa membaca Bismillah 313X dan selawat atas Nabi Muhammad S.A.W 100X pada hari Ahad di saat matahari terbit dengan menghadap ke kiblat maka Allah Taala memberi rezeki tanpa di duga bersamaan fadhal dan kemurahan Allah Taala.

Barangsiapa membaca Bismillah 786X di tiupkan pada air lalu di minumkan kepada orang yang bebal selama tujuh hari di saat matahari terbit maka lenyaplah kebebalannya dan ia akan hafal apa yang di dengarnya.

Barangsiapa membaca Bismillah 50X di hadapan orang zalim atau penguasa yang bengis maka ia akan tunduk atau ketakutan.

Barangsiapa menulis Bismillah 101X di atas kertas lalu di letakan di sawah padinya maka sawahnya akan subur dan terpelihara dari bencana. Dan kalau di tulis pada kain kafan 70X maka mayat yang berselimut kafan itu akan aman dari bahaya Munkar dan Nakir juga ia terlindung dari siksa kubur.

Fadhilat Surah Al Baqarah
Imam al-Baihaqi dari Imam Shalshal berkata: "Barangsiapa membaca surat baqarah maka dipakaikan kepada mahkota di Syurga." Imam Ibnu Zanjawai dari Imam Wahab ibn Munabih mengatakan:
"Barangsiapa membaca Surat Baqarah dan Ali Imran pada malam Jumat maka baginya nur
cahaya membentang antara Arsy dan dasar bumi."

Abu Mas'ud Albadri ra. berkata: Rasulullah SAW bersabda: "Barangsiapa membaca dua ayat dari akhir surah Al-Baqarah, maka cukuplah baginya dari hal-hal yang membencikan. Dan menurut sebahagian pendapat: sama dengan bersembahyang malam)."

Ibnu Abbas ra. bercerita: Pada suatu ketika Jibrail berada di sisi Nabi SAW. tiba-tiba terdengar suara dari atas, maka ia mengangkat kepalanya dan berkata: ini sebuah pintu di langit, pada hari ini dibuka, dan turun seorang malaikat, memberi salam dan berkata:"(Bergembiralah dengan dua cahaya penerangan yang diberikan oleh Allah kepadamu, dan belum pernah diberikan kepada seseorang Nabi sebelum kamu, iaitu:Fatihul kitab dan akhir surah Al-Baqarah. Tiada engkau membaca suatu huruf daripadanya, melainkan pasti permintaanmu di beri)."


Niezam Phg says....

semoga kita sama sama mendapat manfaat dari ilmu ini.....semoga ramadan yang mulia ini akan membawa pelbagai keberkatan kepada kita dan keluarga kita.insya'allah

JANGAN TERBELI KURMA DARI ISRAEL

Bulan puasa bakal menjelma tiba....berhati-hati.....be
careful of Kurma Yahudi ... Tolong Distribute!
Bercetak jenama "Jordan River" itu sebenarnya bukan
dari Jordan tetapi dihasilkan dari negara Israel..dan
diimport serta dikotakkan di Singapura tapi di edarkan
di Malaysia .Ia ditanam di satu kawasan luas di
bahagian timur Isreal yang bersempadan dengan
Palestin. Ia dipunyai oleh seorang Yahudi yang
kaya...dan ramai pekerja-pekerjanya berbangsa Yahudi
dan hasil penjualan kurma itu digunakan untuk tabung
orang-orang Yahudi. Pendedahan ini dibuat oleh akhbar Berit


Niezam Phg says....
selemah lemah iman ialah kita mencegah kemungkaran dengan hati sahaja..jika kita mampu berjihad dengan cara yang lebi baik silakanlah..pihak yahudi itu perlu diperangi samaada dengan cara yang sepatutnya atau diperangi ekonominya... insya'allah..kemenangan akan berpihak kepada yang hak..

GADIS!!! Berhati hati dengan apa yang anda minum....

Menurut laporan Polis, seorang wanita telah dirogol oleh 5 lelaki di sebuah kelab malam di Singapura pada malam Sabtu sebelum ditinggalkan. Wanita tersebut tidak berupaya untuk mengingati kejadian malam tersebut, namun ujian mengesahkan bahawa beliau telah dirogol berulang kali dengan kesan rohypnol di dalam darahnya dan progestrex, sejenis pil "mencuci" yang kecil.

Dadah tersebut kini digunakan oleh perogol-perogol dan kemudian "mencuci" mereka.Progesterex dibekalkan kepada para Doktor haiwan untuk "mencuci" haiwan besar. Khabarnya Progesterex digunakan bersama Rohypnol, sebagai dadah "Dating" dan rogol. Apa yang mereka perlu lakukan ialah menitiskan Rohypnol ke dalam minuman si
gadis, mangsa tersebut tidak akan ingat apa-apa pun esok paginya , apa yang berlaku kepadanya sepanjang malam tersebut.

Progesterex amat senang larut dalam minuman,akan "mencuci" agar simangsa tidak akan mengandung akibat dari perkosaan tersebut dan siperogol tidak bimbang untuk perlu menjalani ujian air mani dan DNA kemudian. Kesan dadah ini adalah K*E*K*A*L terhadap si mangsa.

Prodesterex asalnya adalah untuk memandulkan kuda, Mana-mana wanita yang mengambilnya TIDAK AKAN MENGANDUNG SAMPAI BILA-BILA
Si durjana boleh memperolehi dadah ini boleh mendapatkan dadah ini dari pusat haiwan atau mana-mana universiti, dan ia diramalkan akan digunakan dengan berleluasa di kampus-kampus.

Tolong edarkan maklumat ini kepada semua yang anda kenali terutamanye emak, adik beradik, saudara mara, teman wanita, dan gadis remaja. Berwaspada apabila anda keluar, jangan biarkan minuman anda terbiar tanpa dijaga oleh orang yang anda percayai.

Azila Bakri,
Social Worker,
All Women's Action Society (AWAM)


Niezam Phg says....
Terima kasih kepada pengungjung yang mengemelkan kepada saya maklumat yang bermaanfaat ini.kepada remaja dan gadis gadis serta wanita diluar sana berhati hatilah.kerana jenayah boleh berlaku dimana mana dan bila bila masa sahaja.kepada gadis gadis janganlah mudah mengikuti lelaki yang anda tidak kenali kerana rambut sama hitam tetapi hati lain-lain.kita tidak dapat menduga kejujuran seseorang manusia di zaman ini kerana terlalu ramai ynag berminat untuk mengambil kesempatan..... beringatlah sebelum kena...sebelum nasi menjadi bubur nasi mac D....

NOVEL REVIEW : RAHSIA PERINDU

Sinopsis : RAHSIA PERINDU
Amylia bersetuju membela seorang penjenayah yang kemungkinan besar akan menghadapi hukuman mati mandatori kerana membunuh. Setelah meneliti mental anak guamannya, Amylia mendapati sesuatu yang tidak munasabah berlaku. Dia memohon perintah mahkamah untuk mendapatkan khidmat doktor psikiatri bagi melakukan psikoanalisis.

Dr. Azlan mendapati anak guaman Amylia; Leopard mengalami gangguan mental. Pada masa yang sama, usahanya membela Leopard mendapat rintangan. Amylia yang diburu ketakutan mengalami perubahan emosi. Namun begitu, dia tidak mudah mengalah walaupun nyawanya sentiasa diburu maut oleh pembunuh yang sentiasa mengintai pergerakannya.

Perjuangan tetap diteruskan juga. Oleh kerana tidak tertahan menanggung pelbagai dugaan, suatu hari Amylia jatuh pengsan. Dan apabila dia sedar semula, segala-galanya telah berubah.

RAHSIA PERINDU penuh debaran yang menggelisahkan pembacaan anda. Sentuhan luar biasa daripada `novelis thriller no. 1 MalaysiaÕ ini sarat dengan kisah cinta suami isteri yang meruntun perasaan. Saspens sehingga merasakan ada `orang lainÕ sedang memerhatikan anda!
[Sipetik dari ALAF21.COM.MY]

Harga : RM 19.90

Penulis : RAMLEE AWANG MURSID

ttahun terbit :2005

Terbitan : Alaf 21 Sdn Bhd

ketebalan : 561 muka surat


Di antara Bait-bait menarik dalam novel

Air mata merembes di pipi tatkala kenangan silam menerjah fikiran.lekas junaidah menyeka air mata yang berlinangan.wajah anaknya terbayang di tubir mata.semakin dia cuba meredakan kesedihan, semakin bertambah pilu hatinya.akhirnya junaidah gagal
mengawal rasa hati dia menangis teresak-esak. [ms27]

Hati yang berkecamuk itu adalah satu kegilaan. Namun ia juga satu keindahan.kegilaan dan keindahan berada pada satu titik yang sama sejurus pertemuan pertama tanpa interaksi, suara dan wajah anggun Maria mengundang rindunya. dalam seminggu
sekurang-kurangnya tiga atau empat malam dia mengunjungi kelab malam itu sendirian[ms35]

Maria tersenyum melihat reaksi Harris yang memandangnya seolah-olah ingin memeluk batang tubuhnya.Harris yang mengagumi Maria seumpama diserang angau dan mabuk kepayang. lelaki itu tersentak apabila Maria mengerak-gerakan dua batang jarinya dihadapan matanya.

"sorry" ucap Harris,tertawa kecil.

"Mata lelaki..jahat" sindir Maria sambil tersenyum sinis.suaranya manja.

Harris masih ketawa dan sesekali menggeleng.malu sendiri.

"Ada tiga kekalahan lelaki,Harris "harris tidak mencelah malah mendengar dengan penuh minat

"judi.arak dan wanita"lanjut Maria lagi.[ms33]

Kemaruk itu satu kegilaan.namun ia juga satu keindahan.dua perasaan berbeza dalam satu jiwa.Haris sukar melupakan Maria sejak wanita itu menghilangkan diri stahun yang lalu[ms57]

sejurus keluar teksi ketika berada dalam kenderaan penumpng itu Harris mengelamun sendiri.hatinya berbunga.lamarannya diterima Maria dengan syarat mendapat restu keluarga bagaimanapun jauh disudut hatinya Harris merancang tidak akan
mempedulikan kalau hubungannya dengan Maria tidak direstui.dia benar benar tekad mengambil Maria sebagai isteri. harris tidak mahu jiwanya terseksa rindu,tidak sama sekali. keindahan bercinta membutakan mata kasarnyanya tanpa mengendahkan mata hatinya.kemaruk itu satu kegilan.[ms68]

"Harris".....tiba tiba Matia bersuara.
"Hmmmm"...nada suara Maria romantik sekali.
"Maria nak minta sesuatu"....
"cakaplah"...Harris sanggup buat apa saja untuk Maria yang dicintai
"kita kahwin cepat.Maria tak nak kerja kat sini lagi menyanyi hanya membuatkan Maria teringatkan kisah lama.ia amat menyeksakan jiwa"..luah Maria sambil menangis.
"jangan menangis Maria"..pujuk Harris.
"Maria dah tak sanggup lagi"ucap Maria dalam sendu
"okey kalau gitu,awal bulan depan kita kahwin".
"tak bleh cepat lagi ke?"tanya Mari tanpa rasa malu
"i call u back later okey.saya nak berunding dengan ibu"pujuk Harris.
"maaf....kalau Maria terlalu mendesak"
"tak Maria.malah saya pun mengharapkan begitu.lagi cepat kita disatukan lebih cepat kita akan nikmati kebahgiaan.dahlah

"jangan menangis"pujuknya kemudian
"i love you Harris....."
"ya...saya tahu...."Harris mengulangi kata Maria tadi.spontan mereka ketawa.[ms113]


Harris juga mengangguk.kemudian menoleh semula kehadapan tanpa pandangan yang tetap sekadar mengimbas meratapi nasib badan.barangkali mengutip sisa rindu yang berbaki dalam satu demensi yang tidak terjangkau oleh sepasang mata kasar.[ms239]

Apabila seseorang itu tertidur,maka secara logiknya akal mindanya turutnya juga turut 'terlena'.sesetengah pendapat mengatakan pada masa itu roh,melayang keluar dari jasad dan merayau -rayau.apabila seseorang itu sedar bahawa dia sedang
bermimpi ketika mengalami gangguan tidur,maka perlulah melakukan sesuatu seperti memicit tangan atau sebagainya agar'tersedar'dari khayalan itu namun hanya segelintir manusia sahaja yang mampu melakukannya kerana apabila berada di alam
tidur,sukar bagi minda yang terlena untuk membezakan antara kenyataan atau pun khayalan.
[ms319]


"kenapa abang nak tunggu Maria lagi?abang ada hak nak kahwin lain.tanpa abang minta pun Maria tetap akan izinkan" Maria berjaya meluahkan isi hati yang disimpan menjadi rahsia dalam jiwa.

Harris sekadar melirik senyuman."Maria...hidup abang hanya sekali dan perkahwinan abang juga hanya sekali.tidak ada yang kedua hadir dalam hidup abang selepas Maria"

tidak ramai lelaki yang sanggup melakukan pengorbanan seperti Harris.lelaki bernama suami itu sanggup mengadaikan haknya demi cintanya pada Maria.

"tapi..kan Maria sakit" saat Maria mengucapkan kata-kata itu ,air matanya tumpah.

aleeya yang berada alam pangkuan Harris langsung tidak menyedari perubahan emosi mamanya itu.

"Maria"..Harris menyentuh wajah isterinya "selain sakit tua dan mati.ALLAH menyediakan penawar untuk penyakit apa sekalipun".

"terima kasih bang" ucap Maria dengan seikhlas hati walaupun terasa kesedihan membelah kalbu.[ms559]Latar belakang penulis

RAMLEE AWANG MURSID anak kelahiran papar Sabah yang kini menetap di selangor. cenderung melakukan kajinan untuk diletakkan dalam penulisan kreatifnya. gigih bekerja dan 'mengikat' dirinya dengan displin antara tunjang utama yang membawa penghasilan novel-novel yang sarat dengan ilmu.

Penulis berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Komunikasi dari UKM menutup tirai tahun 2004 dengan kejayaan besar dua anugerah sastera diterima. hadiah sastera sabah 2002/2003 dan hadiah tinta sastera Sabah.pengiktirafan kerajaan negeri sabah serta
dewan bahasa dan pustaka cawangan sabah merupakan satu pelengkap koleksi anugerah peribadinya.Niezam Phg says........

Untuk anda yang biasa membaca novel sekadar untuk mencari keseronokan atas faktor bacaan ringan semata mata, saya amat-amat tidak menyarankan kepada anda nukilan Ramlee Awang Musrid ini. sepanjang waktu saya melayari plot novel ini minda saya betul-betul didera secara sedar ataupun tidak oleh penulis buku ini.berbagai-bagai halusinasi muncul dalam fikiran saya bersilih ganti sepanjang pembacaan tersebut. saya betul rasa terdera secara mentalnya.arghhh...

Saya sebenarnya mempunyai satu tanggapan bahawa penulis lelaki tidak begitu mesra perasaan dan agak sukar meluahkan keinginan sebenar berbanding penulis wanita yang saya kira lebih 'jujur' dalam membuai perasaan melalui penciptaan watak-watak utama
yang dikira dekat dengan diri pembaca. sebab itulah saya agak pesimis sedikit bila ingin memulakan pembacaan novel bertajuk rahsia perindu ini.namun begitu permainan ayat oleh Ramlee sedikit sebanyak berjaya meruntuhkan tembok kepercayaan palsu saya selama ini...

Untuk novel yang sebegini sifatnya saya berikan 3 bintang sahaja [***]. kerana kekuatan novel ini saya kira lebih kepada kewujudan watak harris dan maria, walau pun dalam masa yang sama terdapat hampir sedozen watak utama yang masing-masing ingin merebut perhatian saya. kisah cerita didalam cerita sebenarnya bukanlah satu teknik yang mengembirakan perasaan peminat novel.

Terlalu banyak flashback, tempoh pemasaan dalam cerita yang lama dan perkaitan di antara satu plot dengan plot yang lain menyebabkan terlalu banyak klimaks dan sukar menduga kesudahannya tidak seperti nukilan penulis-penulis yang lain.kepada anda yang suka membaca secara short cut [baca sinopsis, baca di mula,tengah terus ke akhir muka surat].novel ini tidak begitu sesuai untuk anda!! hanya orang yang sabar saja sesuai melalui 'berpengalaman' dengan novel ini.

Ramlee Awang Mursid saya kira satu satunya penulis yang amat rajin menyelitkan ilmu. untuk novel ini terlalu banyak terma-terma perundangan dan psikologi yang Ramlee kutip untuk menyedapkan jalan ceria. oleh itulah saya tidak boleh melabelkan karya ini sebagai bahan bacaan ringan. jika anda tidak membuat persediaan mental.elok anda tidak memulakan membaca novel ini.hanya ketenangan dan kebebasan fikiran sahaja mampu memasukkan diri anda seiring dengan perjalanan plot-plot yang disusun
bercampur baur dan bergaul dalam pelbagai rasa itu.

Saya sebenarnya agak tertarik jugak dengan kemampuan Ramlee 'mempermainkan' pembaca supaya tidak sentiasa merasa selesa pada satu-satu bab dan cuba untuk 'mengikat' kita membaca hingga ke nokhtah terakhir. rasanya selepas ini saya tidaklah menjadi
serik untuk menerjah lagi karya Ramlee dan seterusnya membiarkan saja dia mendera perasaan saya ketika melayari karyanya. ada sesuatu kekaguman terbit selepas saya menghabisi novel ini. walau pun pada satu ketika saya hampir-hampir berputus asa kerana terlalu banyak sangkaan saya yang tersasar dan ini sebenarnya tidak mengembirakan hati saya yang merasa disindir dan dipermainkan oleh penulis rahsia perindu ini..

Namun kekuatan pada nama watak utama itu menjerat diri saya. ada sesuatu kenangan silam pada nama itu..ya Maria...Maria seorang insan yang istimewa...bukan sahaja watak didalam novel ini tetapi seorang yang pernah hadir dalam lembaran diari hidup saya satu ketika dahulu......uhuks..

Perempuan lawa VS perempuan tak lawa

Kalau perempuan lawa pendiam
Lelaki akan cakap:: woow, ciri-ciri isteri idaman...
kalau perempuan tak lawa pendiam
Lelaki akan cakap: eh tak reti komunikasi betul...

kalau perempuan lawa berbuat jahat
Lelaki akan kata: musti ada krisis dalaman nih...kesian
kalau perempuan tak lawa berbuat jahat
Lelaki akan cakap: dah la tak lawa, perangai pulak huduh...

kalau perempuan lawa menolong Lelaki yg diganggu
Lelaki akan cakap: heroin sejati...!
kalau perempuan tak lawa menolong Lelaki yang diganggu
Lelaki akan kata: taktik nak ngorat le tu...

kalau perempuan lawa dapat Lelaki hensem
Lelaki akan kata: ok gak la....
kalau perempuan tak lawa dapat Lelaki hensem
Lelaki akan kata: kesian..mesti kena bomoh lelaki tuh!

kalau perempuan lawa ditinggal kekasih
Lelaki akan kata: buta kayu betul mamat tu....
kalau perempuan tak lawa ditinggal kekasih
Lelaki akan kata:...patut pun kena reject...

kalau perempuan lawa penyayang binatang
Lelaki akan cakap: perasaannya halus...penuh kasih sayang
kalau perempuan tak lawa penyayang binatang
Lelaki akan cakap: sesama keluarga memang harus menyayangi...

kalau perempuan lawa bawa BMW
Lelaki akan cakap: ntah dato' mana bela nih....
kalau perempuan tak lawa bawa BMW
Lelaki akan cakap: musti anak org kaya nih.....

kalau perempuan lawa tak mau bergambar
Lelaki akan cakap: pasti takut kalau2 gambarnya tersebar
kalau perempuan tak lawa tak mau bergambar
Lelaki akan kata: sedar pun diri...

kalau perempuan lawa menuang air ke gelas lelaki
Lelaki akan cakap: caring sungguh....
kalau perempuan tak lawa menuang air ke gelas lelaki
Lelaki akan cakap: nak tunjuk caring le tu....

kalau perempuan lawa bersedih hati
Lelaki akan cakap: dont worry..i will make u happy forever
kalau perempuan tak lawa bersedih hati
Lelaki akan kata: sikit2 nak nangis!! mengada2...

kalau perempuan lawa masak
Lelaki akan kata: dah la lawa, pandai masak pulak tu...
kalau perempuan tak lawa masak
Lelaki akan cakap: ntah sedap ke tak????

kalau perempuan lawa main2 miss call
Lelaki akan kata: takpe...
kalau perempuan tak lawa main2 miss call
Lelaki akan cakap: ko ni takde keja lain ke... sibuk ni tau..

kalau perempuan lawa hantar2 email
Lelaki akan kata: sukenya....
kalau perempuan tak lawa hantar2 email
Lelaki akan cakap: balik2 email dia...boring


Niezam _Phg says....

Terima kasih kepada 'adik angkat' yang mengemelkan kepad saya sesuatu yang menarik ini.Saya tak ada apa-apa yang ingin di komen......

Saturday, September 23, 2006

AWAS.Biskut mempunyai lambang salib...
Gambar ini saya rakam sewaktu iklan biskut walls yang baru pada

12.09.2006 @ 11.17pm. Cuba perhatikan pada bahagian atas dan bawah

logo pada biskut tersebut..... ADA SALIB. Sebelum ini mereka pernah

meletakkan lambang salib pada batang ais krim.Niezam Phg says....

Sejak mengetahui berita kekotoran kilang roti high 5 dul tekak saya memang telah serik nak makan roti dan bisskut.sebab kebanyakan kilang kilang biskut memang dimiliki oleh pengusaha cina dan bukan islam.mereka terlalu memikirkan keuntungan dan tidak mengambil kisah sangat mengenai kesucian barangan yang dihaslkan.lagi pula pekerja mereka terdiri dari bangla dan nepal yang memang jenis pengotor.yang jenis tak mandi sampai seminggu.maklumlah tempat mereka dulu susah air jadi bila dah sampai malaysia pun mereka terikut dengan tabiat tempat lama.sebab itu bau bangla kalau anda lalu sebelah mereka.sangat sangat tengit.Terima kasih kepada hamba allah yang mengirimkan kepada saya emel mengenai pekara ini...

Friday, September 22, 2006

Tinggal kenangan: upih pinang iras wajah manusia akhirnya tertanggal


KEPALA BATAS: Tanda tanya timbul apabila satu lagi seludang mirip wajah manusia kelihatan pada pokok pinang aneh di Kampung Paya di sini, selepas upihnya tertanggal semalam.Bagaimanapun, wajah ‘baru’ pada seludang berkenaan tidak begitu ketara kerana ‘hidung’ dan ‘mulutnya’ tidak begitu jelas kelihatan.Sebelum ini, hanya satu wajah manusia lengkap dengan mata, hidung, mulut dan gigi jelas kelihatan pada satu daripada seludang pokok pinang berkenaan yang menjadi tumpuan orang ramai dari pengunjung seluruh Semenanjung.

Pokok pinang berusia lebih 10 tahun itu dikatakan tumbuh sendiri berhampiran rumah seorang penduduk, Abdullah Baharom, 53.

Anak Abdullah, Mohd Afif, 15, berkata upih pinang itu tertanggal jam 3.40 petang semalam tetapi tiada sebarang tanda pelik kelihatan.Menurutnya, upih itu kini disimpan bapanya bagi mengelak pihak tidak bertanggungjawab mengambilnya untuk tujuan tertentu.

“Seludang baru kelihatan seakan wajah manusia tetapi tidak begitu jelas seperti pada seludang lama. Warnanya pula kekuningan berbeza dengan seludang lama berwarna hijau.

“Masih ada pengunjung datang melihat pokok pinang berwajah manusia hari ini (semalam). Tetapi setakat ini tidak ada yang buat perkara bukan-bukan,” katanya.Sebelum ini, Timbalan Mufti Pulau Pinang, Ghazali Saad, berkata orang ramai tidak harus mengaitkan kewujudan wajah manusia pada pokok pinang berkenaan dengan kepercayaan tertentu kerana ia boleh menjerumuskan mereka pada unsur khurafat malah boleh menjejaskan akidah.Sebelum ini, ada pengunjung dikatakan cuba menabur bunga berhampiran pokok pinang berkenaan tetapi dilarang penduduk kerana bimbang berlaku perkara bercanggah dengan akidah orang Islam.

[ berita dari harian metro ]


Niezam Phg says...

Walaupun kita sekarang nie berada di alaf 21 [bukan nak cerita pasal syarikat novel tu!..]..tetapi masyarakat kita nie masih teruja dengan benda-benda para normal nie.sehingga sekarang nie negara kita dah pun ada pasukan pengkaji para normal. maknanya macam mengkaji benda pelik-pelik dan berkaitan dengan hantu-hantu lah agaknya..saya cuma teringat kisah lama dimana saya dan rakan pernah pegi ke tanah perkuburan pada pukul 3 pagi hanya kerana marah dan menyahut cabaran rakan-rakan. bila diingat-ingat balik. macam manalah aku boleh buat kerja gile tu!... sampai sekarang masih mencari jawwapannya....hehehe

Sila boikot barangan Apple [mac computer]NY Apple ' Mecca ' rumored to be open 24-7
We had really hoped to confirm recent blog reports that a massive Apple Computer store going up in midtown Manhattan , aka "Apple Mecca," will be the company's first retail outlet open 24 hours a day.

But, alas, an Apple spokesman said the company isn't ready to confirm, deny or make any official announcements about the store, so we can only offer our observations, and point to what others have written.

The store--which will reportedly be 25,000 square feet--is located in the underground retail plaza of the General Motors Building on Fifth Avenue between 58th and 59th streets, according to a February Think Secret report. Our photographer
confirmed Friday that construction is well underway on a cube-shaped above-ground entrance to the building.

By all accounts, the store is supposed to open sometime in late May, and might also be the first store to feature an iPod Bar.We were particularly impressed with the San Francisco Chronicle Culture Blog's observation that the " Mecca 's" above-ground
entrance "bears an uncanny resemblance to the big black Ka'bah (AKA: The House O' Abraham) to whence all Islamic pilgrims take their grueling mandatory hajj."

Makes sense, the blog adds, "because it shall be open 24 hours a day, seven days a week and hence shall be the place New Yorkers shall take a holy pilgrimage whenever they crave a new iPod Nano at 4:00 am or when they desperately need to have the

Mac geeks at the Genius Bar instruct them on how to purge all the gay teen chat transcripts and German fetish porn from their iBooks before their Senate confirmation hearings."

For what it's worth, we did find Apple job postings for the Midtown store, and no mention of 24-7 work.

To: Apple CEO

Dear Sir,

Apple Mecca is an insult to all Muslims, we wonder why you intend to insult and irritate Muslims, we never insulted any religion, and Muslims respect all religions in the world. Apple Computer is a worldwide company, and its opinions and actions should be separated of policy, religion, and anything that would affect its relations with its customers. The consequences of this action might affect relations between the east and the west, and you will be responsible for any tension in our relationship. Mecca is the place where all Muslims travel to for pilgrimage (Hajj), this is a holy place for Muslims, and we won’t accept such an insult for a sacred place in our religion. Therefore we request an apology immediately, and we request from Apple inc to change the name of this store, or else we will take the necessary steps to apply a boycott for everything related to the U.S, and this boycott will continue until you change the name of this store.

Sincerely,

[ dari e-mel yang saya terima]


Niezam Phg says..

Nampaknya pihak barat tidak jemu-jemu mencari peluang untuk menghina dan memperlekehkan agama islam dan menyinggung perasaan umat islam yang berjumlah lebih 6 bilion. Apa bila ada dikalangan orang islam yang agak terkedepan menangani kegiatan mereka ini mulalah mereka mengaitkan orang islam dengan keganasan. padahal mereka yang memulakan peperangan ini dan sengaja mencurahkan petrol kepada api yang baru bernyala. mereka [pihak barat] nyata sedang mengejutkan harimau yang sedang lena......

Saat saat terakhir Steve Irwin menemui ajalnya
Niezam Phg says...

Saya tak nak komen apa apa untuk posting kali ini.Cuma kalau beliau mati sebagai seorang muslim boleh lah kita sedekahkan al fatihah.tapi....

Dakyah kristian di mana mana sekarangSaya mendapat buku ini daripada seorang rakan pada hari ini (Jumaat 8/9/2006). Apa yang mengejutkan ialah buku ini bukan sekadar buku komik bergambar untuk bacaan kanak-kanak. Apa yang jelas dalam buku ini adalah bercanggah dengan akidah kita sebagai umat Islam. Buku ini telah diedarkan oleh pihak tertentu di sekitar Bukit Bintang, di mana teman saya memperolehinya secara tidak sengaja (diedarkan dalam raga motorsikal). Apa yang membimbangkan kita ialah sasaran buku-buku ini diedarkan adalah untuk kanak-kanak. Bersama ini disertakan bukti-bukti dalam bentuk Adode PDF dan attachment gambar. harap email ini disebarkan untuk makluman Saudara Islam kita.....Niezam Phg says...

Nampaknya pihak kristian ini tidak jemu jemu untuk menarik umat islam di negara ini kepada agama mereka [murtad]. kepada anda yang mempunyai anak-anak. berhati hati dengan bahan bacaan mereka. mungkin ada orang yang sengaja menghadiahkan bacaan percuma kepada anak anda. untuk melihat lebih banyak gambar buku tersebut .macam biasa sila ke fotopages saya.jika anda diberikan buku tersebut secara percuma segeralah musnahkan. ditakuti jika membaca nanti boleh menjejaskan aqidah kita.

niezam phg fotopages

Wednesday, September 20, 2006

Aksi berani mati minah rempit kedah

Aksi minah rempit dan mat rempit me'willy' kan motor merekaUntuk mengelakkan gangguan bunyi yang berlapis dengan lagu latar blog.sila klik button untuk 'mute'atau adjust setting sound pada tahap paling minimum....

Jika video tidak dimainkan secara automatik. sila tunggu beberapa minit kerana komputer anda terpaksa mengambil sedikit masa untuk menerima data dari server [ bergantung kepada kelajuan sambungan internet anda ]. selepas itu klik pada button play dan klip video akan dimainkan. Enjoy ur self....


Niezam Phg says...
Terima kasih kepada Wan dari Melaka yang mengemelkan kepada saya video klip ini. saya mengambil sedikit masa untuk meletakkan di blog ini kerana file yang asal agak besar dan saya bimbang lambat dipaparkan. jadi saya telah mengedit sedikit klip tersebut supaya sizenya menjadi lebih kecil dan senang dilihat diblog ini. sama samalah kita mengambil ikhtibar. Ada juga orang yang tidak sayangkan nyawanya di dunia ini. "bila dah jatuh, dah eksiden baru mereka tau yang mak bapak mereka sebenarnya sayang kat mereka. la ni tak buat apa la.dok saja...." [yg last tu di petik dari iklan kat tv dulu]

Melayu murtad dah ada website?NauzubillahWelcome to Murtads from Malaysia!

This site is about and dedicated to:

- people who are living in Malaysia and are forced to be Muslims when they don't want to be Muslims;

- people who are from Malaysia that were forced to be Muslims when they were in Malaysia;

- people who are no longer living in Malaysia but still have problems as a result of not being a Muslim and

- any person that has abandoned the Islamic faith and lifestyle that is related to Malaysia somehow!People from Malaysia who are no longer Muslim

Click on our names to read our stories.

If you would like to see yourself or anyone you know in the list above, click here.

"Muslims who wish to convert from Islam face severe obstacles. For Muslims, particularly ethnic Malays, the right to leave the Islamic faith and adhere to another religion is a controversial question, and in practice it is very difficult for Muslims to change religions legally. The legal process of conversion is unclear. In 2001 a High Court judge rejected the application of a woman who argued that she had converted to Christianity and requested that the term "Islam" be removed from her identity card. The judge ruled that an ethnic Malay is defined by the Constitution as "a person who professes the religion of Islam." The judge also reaffirmed a 1999 High Court ruling that secular courts have no jurisdiction to hear applications by Muslims to change religions and stated that only an Islamic court has jurisdiction to rule on the woman's supposed renunciation of Islam and conversion to Christianity. In August 2002, the Court of Appeals ruled that only the Islamic court is q! ualified to determine whether a Muslim has become an apostate. These rulings make conversion of Muslims nearly impossible in practice.

The issue of Muslim apostasy is very sensitive. In 1998 after a controversial incident of attempted conversion, the Government stated that apostates (Muslims who wish to leave or have left Islam for another religion) would not face government punishment as long as they did not defame Islam after their conversion. Leaders of the opposition Islamic Party have stated that the penalty for apostasy should be death.

Abuses of Religious Freedom

The Government continues to monitor the activities of the Shi'a minority, and the Government can detain members of what it considers Islamic "deviant sects," i.e., groups that do not follow the official Sunni teachings, without trial or charge under the Internal Security Act (ISA). According to the Government, no individuals were detained under the ISA for religious reasons as of the end of the period covered by this report.

The Government is concerned that "deviationist" teachings could lead people astray and cause divisions among Muslims. Therefore, members of such groups can be arrested and detained, with the consent of the Shari'a (Islamic) court, in order to be "rehabilitated" and returned to the "true path of Islam." In May 2002, the Government revealed that the Malaysian Islamic Development Department has been able to "rehabilitate" hundreds of followers from 125 "deviationist" groups after they underwent "counseling" at a faith rehabilitation center in the state of Negeri Sembilan.

In 2000 the Shari'a High Court in the state of Kelantan, which is controlled by the Islamic opposition party, sentenced four persons to 3 years in prison for disregarding a lower court order to recant their alleged heretical beliefs and "return to the true teachings of Islam." The High Court rejected their argument that Shari'a law has no jurisdiction over them because they had ceased to be Muslims. Dismissing their appeal, the Court of Appeal ruled in August 2002 that only the Shari'a court is qualified to determine whether a Muslim has become an apostate. "- US Department of State, 2003


Niezam Phg says...
Saya rasa tak perlulah saya meletakkan link ker website itu nanti nampak macam mempromosikan pulak web tersebut.tak pasal pasal saya dapat saham dosanya.lagi pun di situ terdapat pengakuan mereka kenapa mereka murtad.kalau tak kuat iman nanti takut tergelincir pulak aqidah kita. saya cuma nak memberitahu bahawa mereka ini mendapat sokongan yang sangat kuat dari anasir anasir asing yang memang mencari peluang untuk memurtadkan seramai mungkin orang islam dinegara kita.....semoga kita terselamat dari dakyah mereka itu...

Pegawai wanita maut kereta jatuh dari tempat letak keretaKUALA LUMPUR: Pemangku Naib Presiden Bahagian Undang-Undang Commerce International Merchant Bankers Berhad (CIMB), Norhalili Yahya, maut setelah keretanya terjatuh setinggi 25 meter dari ruang letak kereta terbuka yang terletak di atas bukit berhampiran bangunan CIMB di Jalan Semantan di sini pagi tadi.

Norhalili, 45, dipercayai tersalah menekan pedal minyak menyebabkan keretanya jenis Kia Rio tiba-tiba melonjak ke atas pembahagi jalan sebelum terjunam ke bawah bukit.

Pembantu Pengurus Besar Komunikasi Korporat CIMB, Tengku Zarina Tengku Ibrahim berkata Norhalili adalah pemangku Naib Presiden Bahagian Undang-Undang CIMB sejak enam tahun lalu.Niezam Phg Says...

kepada keluarga mangsa saya ucapkan takziah. sudah ajal beliau pergi dengan cara begitu. tetapi selepas ini saya percaya akan berlumpa lumba pihak berkuasa berkenaan membina pagar atau tembok untuk menghalang kejadian yang sama berulang. samalah seperti kes seorang pelajar dilanggar lori kontena di klang dulu. selepas itu berlumba lumba kerajaan membina jejantas untuk kegunaan pelajar melintas. walaupun sebelum itu permintaan penduduk kampung kepada wakil rakyat bertahun-tahun lamanya tidak dilayan kerana ketiadaan peruntukan. nampaknya kita masih tidak belajar dari kesilapan dan sering melihat sesuatu pekara itu tidak membahayakan sehingga ada nyawa yang terpaksa di korbankan untuk menunjukan keseriusan sesuatu bahaya yang menanti. sampai bilalah kita harus bersikap menunggu korban? sampai bila kita baru mempunyai sikap proaktif?...
 
Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh Allahyarham Hani Mohsin Hanafi.AL-FATIHAH...