Blog Niezam Phg

Ada kalanya Allah memberikan kesenangan kepada kita bukan untuk menyenangkan kita, tetapi supaya kita dapat menjadi orang yang menyenangkan orang lain....semoga saya mampu menyenangkan anda ketika di teratak ini...

Friday, September 01, 2006

Coke Ada Alkohol??!!

[ salinan e-mel dr seorg kawan.. Tak tau betul ke tidak..]

Saya memang tidak ragu perkara ini. Di universiti kami pernah membuat kajian kes
berkenaan bagaimana menggunakan strategi pemasaran untuk menembusi pasaran ntarabangsa.

Buku yang diterbitkan oleh prentice hall (international marketing) membincangkan secara teliti berkenaan bgm kejayaan coca-cola mengadaptasikan produk untuk memasuki pasaran asia .

Dinyatakan secara jelas di situ bahawa kandungan alcohol didalam coke yang berada di pasaran eropah dianggarkan 20%. bagi negara islam seperti malaysia , indonesia dll peratus alkohol ini dikurangkan kepada 5% dengan alasan untuk melepasi halangan agama tetapi tetap ia perlu diletakkan untuk mengekalkan rasa asli coke. W/bgpun ia ditulis sebagai bebas alkohol untuk melepasi halangan pasaran di negara tersebut.

Untuk pengetahuan juga hanya coke yang dibuat dan dipasarkan di Arab Saudi dan Pakistan sahaja yang benar-benar bebas alkohol kerana halangan undang-undang di negara tersebut terlalu ketat.

Perlu juga dinyatakan disini bahawa coke yang dijual bersama hidangan di restoran makanan segera ditambah kuantiti alkoholnya kepada 8%. Sebab itu jika anda merasa coke yang didapati di Mc Donald adalah lebih pahit dari yang dijual secara botol. Sebelum ini saya cuba menghebahkan kepada kawan-kawan tetapi selalunya ramai yang tidak percaya.

Ini sebagai respone kepada kenyataan ini dan sebagai melepaskan tugas saya untuk memberitahu. Harap kita semua sedar. Sekian

Alkisah diceritakan, Ustaz mengkhabarkan pada para jemaah bahawa pihak JAIS telah mengesahkan bahawa minuman Coca-Cola memang ada mengandungi alkohol (banyak sikit bukan persoalan).
Perkara ini mengingatkan kembali pada perkara yang sama semasa belajar kat negeri mat saleh dimana pihak Coca-Cola mengesahkan secara bertulis memang ianya mengandungi Alkohol.

Malangnya pihak JAIS tidak dapat menfatwakan perkara ini atas dasar & tekanan pihak-pihak tertentu, almaklum lah negara Islam. Apa yang kakitangan JAIS yang berkesedaran mampu buat ialah dengan menyebarkan berita ini secara "diam-diam". Insyallah, dapatlah kiranya berita ini dipanjang-panjangkan.


Niezam Phg say....

Apabila datang satu berita kepada kamu hendaklah kamu periksa dulu berita tersebut dan janganlah di terima bulat- bulat. Jadi gunakanlah kepandaian akal fikiran pengunjung semua untuk menilai kebenarannya, saya sekadar menyampaikan sahaja....
Terima Kasih kepada DJ Sharifah Haji Mohd Yusof[RTM] kerana sudi mengunjungi teratak saya yang tidak seberapa ini
......saya rasa teruja mengetahuinya..

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home

 
Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh Allahyarham Hani Mohsin Hanafi.AL-FATIHAH...