Blog Niezam Phg

Ada kalanya Allah memberikan kesenangan kepada kita bukan untuk menyenangkan kita, tetapi supaya kita dapat menjadi orang yang menyenangkan orang lain....semoga saya mampu menyenangkan anda ketika di teratak ini...

Monday, October 16, 2006

Bahaya..jauhi kawasan Petaling Street

[ sebarkan..biar org ramai tahu ]


Untuk makluman dan berhati-hati. k.

Elakkan ke Petaling Street. Kejadian ni berlaku tengah hari semalam, my husband ada terima call dari member untuk pinjam duit sebayak rm300 dengan nada suara ketakutan. Tapi atas sebab2 tertentu my husband tidak dapat pinjamkan duit tersebut. Pada malam smlm my husband call semula member(A) tanyakan kenapa nada suara lain. Rupa-rupanya masa tu dia sedang dikerumuni geng2 India & Cina di petaling Street (kena pow).

Asalnya Ar ni pergi ke Petaling Street utk beli barang tetapi lepas keluar dari kedai,tokey kedai tadi (India) tarik A ke dalam kedai dan kata ada hutang rm200. Kemudian datang geng India makin lama makin ramai + dengan geng cina dan bawa member masuk bilik ... Member ni menafikan... hutang tersebut...Geng2 ni ugut dan minta call sesiapa utk dptkan duit but gertak jgn bagitau di mana dia berada ...taknak bagi polis tau..

Kira member ni bernasib baik kerana dapat jugak pinjam duit tetapi geng2 ni minta tambah rm100 lagi...jadi total rm300 kerana lambat 1 jam utk bayar duit seperti yg die org minta...jahat betul la....

Mereka kat Petaling Street ni dah makin ganas....Dulu kat petaling street ni paksa org beli barang .....Hope perkara mcm ni tak jadi pada kita ...




Niezam Phg says...

Kawasan petaling street ni memang kawasan kongsi gelap.yang pelik tu vcd lucah di jual dengan berleluasa.kalau masa zaman mahadir dulu ada juga nampak ketegasannya membenteras gejala nie .tapi zaman pak lah nie nampak tak berapa kisah sangat.mungkin sebab terlalu kejar hadari jadi ada benda benda yang nampak kecil tapi berikan kesan besar pada masalah sosial negara.

lagu satu pekara yang pelik kawasan tu beroperasi sampai pukul 2 pagi.tetapi tiada pun pihak berkuasa yang bertugas mengawal kawasan itu.dulu dulu saya pernah terserempak denagn pak arab yang bergaduh dengan penjual cian di kawasan itu.mujur juga ada ramai arab jadi penjual cina tu tak berani sangat nak pukul beria.tetapi adegan tolak menolak memang terjadi ketika itu dan memang selalu terjadi kekecohan.

Rasanya elok kerajaan tutup sahaja kawasan itu.bukannya nak berniaga tetapi penuh dengan aktiviti tak bermoral ugutan,pelacuran,samseng dan vcd haram. Barangan pula kalau murah pun tak berkualiti sebab di bawa dari siam.harganya pula kalau tak pandai tawar menawar memang lebih mahal dari pasar malam.kepada pengunjung semua jauhilah kawasan tersebut sebab memang TAK SELAMAT.terutama kalau pergi berkeluarga,.kerana mereka bukannya manusia, tetapi adalah binatang di kalangan manusia.sebab tak tau hormati orang dan rasa diri mereka kuat sangat seolah olah macam negara nie tak ada undang-undang.....

kalau ingin mencari barangan yang murah dan peniaga yang bersopan santun baik pergi sekitar jalan masjid india atau pasar malam dekat bangunan semua house tu.banyak pilihan dan murah...

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home

 
Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh Allahyarham Hani Mohsin Hanafi.AL-FATIHAH...