Blog Niezam Phg

Ada kalanya Allah memberikan kesenangan kepada kita bukan untuk menyenangkan kita, tetapi supaya kita dapat menjadi orang yang menyenangkan orang lain....semoga saya mampu menyenangkan anda ketika di teratak ini...

Tuesday, July 17, 2007

Komen pasal e-mal berantai....

KOMEN DARI USTAZ NOR RAIHAN_BERKENAAN EMEL ANEH TAPI NYATA

(rasanya selalu sangat kita dapat email macma tu.so baik baca untuk menghilang kan keraguan.....

Alaa.. email yang korang slalu fwd tu larr... cth: " TOLONG SEBARKAN KE 12 ORANG NESCAYA HAJAT ANDA AKAN DIMAKBULKAN " TENGKOROQ!!! Manna da Betoii pn!


('',) Nobody's Perfect ('',)

Pekara di bawah ini adalah menyalahi syara' dan HARAM disebarkan...

1 . Mempercayai ada yang berkuasa selain Allah dalam memakbulkan hajat kita adalah menyimpang daripada aqidah Islam yang murni berdasarkan firman Allah: "....Hanya ALLAH tempat kita minta pertolongan..."

2. Sememangnya kita disuruh berusaha TETAPI janganlah usaha itu menyalahi syara' (hukum Allah). Cthnya: kita disuruh berusaha menghilangkan dahaga TETAPI janganlah berusaha dengan cara minum arak. Kita disuruh berusaha menghilangkan sakit TETAPI janganlah dengan cara menggunakan jin/syaitan/jembalang. Kita disuruh berusaha mencarai rezeki TETAPI janganlah mencuri @ merompak @ peras ugut. Demikianlah dalah perkara ini, kita disuruh berusaha TETAPI bukan dengan cara MENSYIRIKKAN ALLAH.

3 . Apa yang membimbangkan ialah kalimah "SEND THIS KALIMAT TO 12 NICE PERSONS AND YOUR FINANCIAL POSITION IMPROVES WITHIN 12 HRS 100% GERENTI.MEMANG ANEH TAPI NYATA ...... dah ada tuhan lain ke yang makbukan doa kita??? ...suatu kalimah yang membawa kepada fahaman 'khurafat' dan 'syirik'.

4. Oleh itu, sila hentikan 'kerja yang tidak berfaedah ini'. Jangan menyebarkan fahaman yang salah lagi songsang ini.

5. Jika ada yang mempercayai kata-kata tersebut, "Siapa yang sanggup menjawab di hadapan ALLAH Ta'ala". Firman Allah :
"Dan janganlah kamu mengikut apa yang kamu sendiri tidak mempunyai pengetahuan mengenainya. Sesungguhnya pendengaran dan penglihatan serta hati; semuanya akan ditanya tentang apa yang dilakukannnya."(Surah Al-Isra': 36)

6. Sila 'forward'kan e-mel ini kepada mereka yang saudara/saudari telah hantar attachment di bawah atau saudara/saudara akan menjawabnya di hadapan Allah Subhanahu wa Ta'ala.

Sekian.
NOR RAIHAN BIN AZIZ
Imam BIMB
Jabatan Syariah.Niezam Phg says..

Rasanya selalu sangat kita dapat e-mail sampah macam tu.email yang berbentuk ugutan. so sekarang ini mungkin akan melegakan fikiran anda.dan jangan di layan sangat e-mail sedemikian. semoga hidup anda tidak lagi di selubungi misteri nusantara.......credit to ida_rizal@yahoo.com.my

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home

 
Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh Allahyarham Hani Mohsin Hanafi.AL-FATIHAH...