Blog Niezam Phg

Ada kalanya Allah memberikan kesenangan kepada kita bukan untuk menyenangkan kita, tetapi supaya kita dapat menjadi orang yang menyenangkan orang lain....semoga saya mampu menyenangkan anda ketika di teratak ini...

Sunday, February 25, 2007

Golongan Lelaki yg Akan Ditarik masuk Ke dalam Neraka

Di akhirat nanti ada 4 golongan lelaki yg akan ditarik masuk ke neraka oleh wanita. Lelaki itu adalah mereka yg tidak memberikan hak kpd wanita dan tidak menjaga amanah itu. Mereka ialah:

1. Ayahnya

Apabila seseorang yg bergelar ayah tidak mempedulikan anak2 perempuannya didunia. Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat,mengaji dan sebagainya Dia membiarkan anak2 perempuannya tidak menutup aurat. Tidak cukup kalau dgn hanya memberi kemewahan dunia sahaja. Maka dia akan ditarik ke neraka oleh anaknya.

(p/s; Duhai lelaki yg bergelar ayah, bagaimanakah hal keadaan anak perempuanmu sekarang?. Adakah kau mengajarnya bersolat & saum?..menutup aurat?.. pengetahuan agama?.. Jika tidak cukup salah satunya, maka bersedialah utk menjadi bahan bakar neraka jahannam.)


Gambar hiasan: Anak seorang penceramah motivasi terkenal...

2. Suaminya

Apabila sang suami tidak mempedulikan tindak tanduk isterinya. Bergaul! bebas di pejabat, memperhiaskan diri bukan utk suami tapi utk pandangan kaum lelaki yg bukan mahram. Apabila suami mendiam diri walaupun seorang yg alim dimana solatnya tidak pernah bertangguh, saumnya tidak tinggal, maka dia akan turut ditarik oleh isterinya bersama-sama ke dlm neraka.

(p/s; Duhai lelaki yg bergelar suami, bagaimanakah hal keadaan isteri tercintamu sekarang?. Dimanakah dia? Bagaimana akhlaknya? Jika tidak kau menjaganya mengikut ketetapan syari'at, maka terimalah hakikat yg kau akan sehidup semati bersamanya di 'taman' neraka sana.)


sekadar hiasan: semoga Dayah Betul betul diberikan HIDAYAH dari Allah..insyallah..


3. Abang-abangnya

Apabila ayahnya sudah tiada,tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh ke bahu abang-abangnya dan saudara lelakinya. Jikalau mereka hanya mementingkan keluarganya sahaja dan adiknya dibiar melencong dari ajaran Islam,tunggulah tarikan adiknya di akhirat kelak.

(p/s; Duhai lelaki yg mempunyai adik perempuan, jgn hanya menjaga amalmu, dan jgn ingat kau terlepas... kau juga akan dipertanggungjawabkan diakhirat kelak...jika membiarkan adikmu bergelumang dgn maksiat... dan tidak menutup aurat.)



4. Anak2 lelakinya

Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yg haram disisi Islam. bila ibu membuat kemungkaran mengumpat, memfitnah, mengata dan sebagainya...maka anak itu akan disoal dan dipertanggungjawabkan di akhirat kelak....dan nantikan tarikan ibunya ke neraka.

(p/s; Duhai anak2 lelaki.... sayangilah ibumu.... nasihatilah dia jika tersalah atau terlupa.... krn ibu juga insan biasa... x lepas dr melakukan dosa... selamatkanlah dia dr menjadi 'kayu api' neraka....jika tidak, kau juga akan ditarik menjadi penemannya.)
................................................
Lihatlah.....betapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja di dunia malah diakhirat pun tarikannya begitu hebat. Maka kaum lelaki yg bergelar ayah/suami/abang atau anak harus memainkan peranan mereka.

Firman Allah S.W.T;

"Hai anak Adam, peliharalah diri kamu serta ahlimu dari api neraka dimana bahan bakarnya ialah manusia, jin dan batu-batu...."

Di akhirat nanti ada 4 golongan lelaki yg akan ditarik masuk ke neraka oleh wanita. Lelaki itu adalah mereka yg tidak memberikan hak kpd wanita dan tidak menjaga amanah itu. Mereka ialah:

1. Ayahnya

Apabila seseorang yg bergelar ayah tidak mempedulikan anak2 perempuannya didunia. Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat,mengaji dan sebagainya Dia membiarkan anak2 perempuannya tidak menutup aurat. Tidak cukup kalau dgn hanya memberi kemewahan dunia sahaja. Maka dia akan ditarik ke neraka oleh anaknya.

(p/s; Duhai lelaki yg bergelar ayah, bagaimanakah hal keadaan anak perempuanmu sekarang?. Adakah kau mengajarnya bersolat & saum?..menutup aurat?.. pengetahuan agama?.. Jika tidak cukup salah satunya, maka bersedialah utk menjadi bahan bakar neraka jahannam.)

2. Suaminya

Apabila sang suami tidak mempedulikan tindak tanduk isterinya. Bergaul! bebas di pejabat, memperhiaskan diri bukan utk suami tapi utk pandangan kaum lelaki yg bukan mahram. Apabila suami mendiam diri walaupun seorang yg alim dimana solatnya tidak pernah bertangguh, saumnya tidak tinggal, maka dia akan turut ditarik oleh isterinya bersama-sama ke dlm neraka.

(p/s; Duhai lelaki yg bergelar suami, bagaimanakah hal keadaan isteri tercintamu sekarang?. Dimanakah dia? Bagaimana akhlaknya? Jika tidak kau menjaganya mengikut ketetapan syari'at, maka terimalah hakikat yg kau akan sehidup semati bersamanya di 'taman' neraka sana.)

3. Abang-abangnya

Apabila ayahnya sudah tiada,tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh ke bahu abang-abangnya dan saudara lelakinya. Jikalau mereka hanya mementingkan keluarganya sahaja dan adiknya dibiar melencong dari ajaran Islam,tunggulah tarikan adiknya di akhirat kelak.

(p/s; Duhai lelaki yg mempunyai adik perempuan, jgn hanya menjaga amalmu, dan jgn ingat kau terlepas... kau juga akan dipertanggungjawabkan diakhirat kelak...jika membiarkan adikmu bergelumang dgn maksiat... dan tidak menutup aurat.)


Gambar hiasan: Iman tidak dapat diwarisi dari seorang ayah yang bertakwa

4. Anak2 lelakinya

Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yg haram disisi Islam. bila ibu membuat kemungkaran mengumpat, memfitnah, mengata dan sebagainya...maka anak itu akan disoal dan dipertanggungjawabkan di akhirat kelak....dan nantikan tarikan ibunya ke neraka.

(p/s; Duhai anak2 lelaki.... sayangilah ibumu.... nasihatilah dia jika tersalah atau terlupa.... krn ibu juga insan biasa... x lepas dr melakukan dosa... selamatkanlah dia dr menjadi 'kayu api' neraka....jika tidak, kau juga akan ditarik menjadi penemannya.)
................................................
Lihatlah.....betapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja di dunia malah diakhirat pun tarikannya begitu hebat. Maka kaum lelaki yg bergelar ayah/suami/abang atau anak harus memainkan peranan mereka.

Firman Allah S.W.T;

"Hai anak Adam, peliharalah diri kamu serta ahlimu dari api neraka dimana bahan bakarnya ialah manusia, jin dan batu-batu...."



Niezam Phg says...

Teringat lagu raihan '..iman tak dapat diwarisi..dari seorang ayah yang bertakwa...ia tak dapat di jual beli..ia tiada di tepian pantai...."

sebab itu ada ayat Al Quran yang berbunyi "janganlah campakkan diri kamu dalam kebinasaan"...dan juga " peliharahalah dirimu dan ahli keluarga mu dari siksaan api neraka. jika kita sayangkan keluarga kita. jagalah tingkahlaku kita semoga kita semua di tempatkan di kalangan orang orang beriman dan bertakwa..insyallah

kredit to ku_zie2k@yahoo.com

Labels: ,

8 Comments:

  • At February 26, 2007, Blogger aburazzi said…

    Anak sapo tu niezam, bergaya sakan

     
  • At February 27, 2007, Blogger cucu uwan said…

    maaf ye. tapi kenapa gambar anak penceramah yg menjadi hiasan? rasanya tak adil for us to simply judge her or the father or the family. bagi i, she's still a human being. and bound to make mistakes.

     
  • At February 28, 2007, Blogger Niezam Phg said…

    saya sebenarnya tidak berniat nak memalukan sesiapa sama ada anak itu atau pun bapanya.niat saya sekadar 'menegur' kerana saya tidak mempunyai akses kepada tuan punya badan. kalau dia tu sedara mara saya tentu saya mengirimkan e-mel sekadar menginggatkan sebagai saudara seagama yang sayangkan saudaranya yang lain[ yang takut saudaranya menjadi bahan bakap api
    neraka nanti]. kerana itu lah tahap selemah lemah iman tetapi jika itu pun saya tiada.maka apa lagi yang tinggal untuk saja
    jawab di hadapan Allah nanti apa yang telah saya lakukan untuk agama saya iaitu agama Islam.adalah kita perlu berdiam diri semata mata hendak menjaga air muka atau kerana takut saudara kita terasa hati tetapi kita membiarkan diri kita dipersoalkan
    tanggung jawab terhadap agama kita. setiap orang mempunyai persepsi masing masing. saya tidak menyalahkan pengunjung yang
    "bersetuju untuk tidak bersetuju dengan saya".....saya tidak boleh memaksa orang lain utnuk sentiasa bersetuju dengan persepsi saya tetapi saya percaya ada keinsafan yang besar di sebalik bait bait lagu raihan ' iman tidak dapat di warisi itu'....

    Teringat sebuah kisah di zaman Nabi Ibrahim ketika beliau di campakkan ke dalam api oleh firaun. ada sekumpulan burung yang mengangkut air melalui paruhnya untuk memadamkan api dan di tertawakan oleh makhluk yang lain[saya terlupa] "ala setakat air banyak tu mana nak padam api sebesar tu"..tetapi di jawab pula oleh burung itu. "mungkin air yang ku bawa ini tidak mampu memadamkan
    api itu ,tetapi sekurang kurang nya aku terlepas pertanyaan Allah di akhirat nanti. "di saat nabi ibrahim sedang di zalimi

    apakah sumbangan kamu lakukan?....jika ditanya Allah apa kah sumbangan kita terhadap agama kita di akhirat nanti.mampukan
    kita menjawabnya...usaha burung itu mungkin kecil tetapi hatinya berjiwa besar...saya hanyalah ingin mencontohi sikap burung
    itu...saya hanyalah insan blogger kerdil yang BerJIWA BESAR....

     
  • At February 28, 2007, Blogger DocYana said…

    NiezamPhg,
    saya faham niat saudara untuk berJIWA BESAR and thus far, saya memang enjoy dan kalau tidak byk, sikit2 ada mengambil pengajaran dari sumbangan2 email2 pembaca ke blog saudara Niezam.

    Tetapi, pada saya entry kali ini agak 'cross the line' regardless of apa niat penulis entry/email ini.

    Namun, saya bukan lah menyokong mana2 pihak tetapi saya rasa artikel ini boleh disalahfahamkan oleh pembaca2 TeratakBurukZam yang saya rasa tidak kurang banyaknya setkt ini.

    Or maybe penulis email ini rasa, sekiranya diletakkan example dari kalangan well known celebrities, mungkinkah impactnya lebih besar?

    I agree dgn cucu uwan - it is not for us to judge. Kalau niat Niezam hendak mengingatkan sesama kita, memadai meletakkan gambar2 anonymous - or maybe penulis email original ini merasakan impact email ini maybe lebih besar sekiranya diletakkan gambar2 yang bakal mengundang sensasi seperti ini?

    Tiga keping gambar ini hanyalah secubit dari realiti masyarakat Islam kita pada zaman ini. Banyak lagi contoh2 yang kita boleh ambil - tindakan ini hanya lah berpotensi untuk mengundang lebih byk benda yang negatif. Atau di dlm 'weighing out the risks and advantages' - mungkinkah 'berJIWA BESAR' outweighs 'MEMBUKA AIB'...??

    My Two Cents
    Yang Masih Perlu Byk Belajar Juga

     
  • At March 01, 2007, Blogger kujie said…

    salam....

    saya adalah pengirim email ini kepada zam tetapi email saya hanya mempunyai teks tidak mempunyai gambar..jadi pandang docyana ingin saya betulkan.

    " Or maybe penulis email ini rasa, sekiranya diletakkan example dari kalangan well known celebrities, mungkinkah impactnya lebih besar?"

    Email asal hanyalah teks semata-mata dan gambar yang diletakkan adalah dari susun atur dan pertimbangan tuan punya blog.

    Sekian

     
  • At March 01, 2007, Blogger DocYana said…

    Maaf KuJie,....silap saya sebab assume saudara Niezam publishkan setiap email tanpa apa2 penambahan.

    Kalau lah boleh edit message Yana, akan Yana buat begitu...

    sekali lagi, maaf...

     
  • At March 01, 2007, Blogger Niezam Phg said…

    saya tidak faham kenapa pengunjung mengatakan gambar itu memalukan?gambar itu tidaklah terlalu memualkan berbanding terdapat ribuan gambar gadis gadis melayu lain di merata rata blog ketika ini.lagi pun gambar gambar itu diambil dengan kerelaan tuan punya diri dan ketika berada di tempat umum.

    saya juga tidak menyebut sedikit pun bait patah perkataan yang menghina atau mengutuk tuan punya gambar itu bahkan saya mendoakan agar beliau diberikan hidayah dan melakukan islah suatu hari nanti sesuai dengan pendidikan dan ajaran ibubapa yang dikagumi keilmuannya kerana saya juga sayangkan dia sebagai saudara seagama dengan saya.

    jika pengunjung lebih melihat posting itu secara pesimistik sayalah merupakan insan yang paling keciwa sekali kerana renungan yang diharapkan kepada pengunjung tidak 'sampai'......tetapi isu gambar pula yang lebih di titik beratkan...

    apa pun terima kasih kerana sudi ke teratak saya yang tidak seberapa itu. maaf kerana saya tidak merasakan posting itu keterlaluan samada kandungan atau gambar yang dipaparkan [ ada yang lebih hebat saya terima seperti gambar raja hendon TV3, tetapi saya tidak tergamak meletakkan nya di blog saya ] .terima kasih atas teguran....jangan serik ke teratak saya lagi

    zam phg

     
  • At March 02, 2007, Blogger dakcuk said…

    hmm.. sy kenal sgt dengan dia nih. dia dah tahu dia salah dan dia dah pon delete akaun frenster nya. kalau nak siarkan jugak terpulangla. sy cuma inform

     

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home

 
Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh Allahyarham Hani Mohsin Hanafi.AL-FATIHAH...