Blog Niezam Phg

Ada kalanya Allah memberikan kesenangan kepada kita bukan untuk menyenangkan kita, tetapi supaya kita dapat menjadi orang yang menyenangkan orang lain....semoga saya mampu menyenangkan anda ketika di teratak ini...

Wednesday, October 03, 2007

Hati2 makan di Food Court - Jual makanan tak halal (babi)

[ klik pada gambar utntuk lihat gambar lebih besar ]



Assalamu'alaikum warahmatullahi wa barakatuhu, Dengan nama ALLAH Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang Ya ALLAH ampun kan dosa ku seandai apa yang apa aku tulis ini tidak betul dan seandai nya betul ia nya berlaku denagn izin mu jua .

Kejadian ini berlaku di FOOD COURT mydin subang jaya, Pada 22 /09/07 saya sekeluarga lebeh kurang jam 10 30 pagi ke mydin ni untuk berbelanja , biasa lah dah sampai semasa di ruang legar tinjau2 dulu apa yang tergoda dek hati dalam bulan PUASA ni, Hiasan di tambah maklum lah nak goda pengunjung2 , dan saya sendiri pun dah mula tergoda tapi yang heran atau memang gerak ALLAH saya terbaca banner MENU makanan yang di gangtung, MASYA ALLAH apa yang saya lihat salah satu dari MENU ia itu No 15 tertulis HAM , saya tak lah arif sangat pasal resepi dari BABI ni , dan dengan rasa saya tanggung jawab atau MUNGKIN kerana ALLAH nak uji sejauh mana keberanian dalam hati saya yang kerdil ini , Saya memanggil juru jual di salah satu gerai dan menegur kenapa ada MENU dari BABI, dan si juru jual bertegas semua MENU di sini HALAL kata nya,tapi kerana tak tak yakin dengan jawapan nya saya panggil saorang lagi untuk memastikan apa benar yang di kata semua HALAL dan minah ni kata tu memang BABI , saya ucapkan terima kaseh pada nya, nil ah bagus nya ada Hand phone yang berkemera saya ambil GAMBAR BANNER TU , pas tu saya terus kan hasrat saya berbelanja .

Selepas tu semasa nak pulang bila poket dah mula ringan dah di infak kat tok mydin , hati saya maseh tergerak nak tengok BANNER tadi ALHAMDULILLAH apa yang saya lihat MENU tadi dah di TUTUP dengan KERTAS , makne nya betul lah BABI , saya sekali lagi ambil gambar BENNER tu dan saya bertekat akan hebah kan perkara ni kerana dalam hati kecil saya tak REDHA ada orang islam termakan benda2 tak HALAL apa lagi dalam bulan yang mulia ni, yang pasti BANNER dah di tutup tapi menu nya WALLAHU A'LAM tolong hati2 kalau maseh nak makan. mencari yang HALAL ada lah fardhu pada kita mencari yang sedap tu kalau TERMAMPU BUAT LAH,

Saya berdoa ke hadrat ALLAH SWT kepada sesiapa yang memanjang kan pekara baik walau pun satu ayat ada rahmah dari nya Yang baik dari ALLAH dan yang tak BAIK pun dari ALLAH Sekira apa yang saya tulis ni tak tepat itu ada lah kelemahan saya insan kerdil

Mustafa



selepas di tutup dengan kertas.persoalannya untuk masakan makanan lain tu masih menggunakan peralatan memasak yang sama. kuali, senduk dan sebagainya tanpa di samak dulu.malah mungkin daging daging itu di simpan dalam peti sejuk yang sama.


Niezam Phg says..

Sekarang ni nak makan di kedai2 memang kena periksa banyak kali.ada food court yang sengaja mengupah pekerja indonesia. anda kena faham bukan semua orang indonesia yang datang ke malaysia ni beragama islam. ada juga yang beragama lain. kalau tak percaya boleh tengok kat kilang western digital area kelana jaya tu.ramai yang orang indonesia tetapi kristian [ada rantai cross kat dada]. pemilik kedai mengupah mereka dengan bertujuan untuk mengabui dan menarik pelangan beragama islam. selain itu berhati hati juga dengan penjual nasi ayam dari orang luar seperti myanmar dan vietnam [banyak area kepong dan selayang] sembelih ayam sendiri [bunuhlah tu maksudnya ]....

credits to uuii_akuler@yahoo.com

Labels:

3 Comments:

  • At October 07, 2007, Blogger Alpha said…

    Saya rasa penjelasan perlu dibuat disini...

    Ham ialah daging peha khinzir dan ya, memang perkataan 'ham' merujuk kepada produk tersebut. TAPI, 'ham' juga boleh dibuat dari daging ayam atau ayam belanda (iaitu dari daging peha dan dibentuk menjadi kepingan, kebiasannya). Dalam pos ini, ham dimaksudkan adalah chicken ham yang dibuat dari ayam.

    Jadi disini saya rasa tiada masalah dari segi samada ianya dari khinzir. Cuma samada ia dari sumber ayam disembelih atau ayam katok...

     
  • At October 22, 2007, Anonymous Anonymous said…

    Shalom,

    Walid Shoebat adalah seorang Palestina. Bahkan ia menyebut dirinya adalah mantan teroris Palestina yang memerangi Zionisme. Kesaksian Walid Shoebat dari seorang teroris menjadi pengikut Kristus sangat menarik.

    Silahkan ikuti di sini.
    http://www.youtube.com/watch?v=AYFuxwhwOUA

     
  • At October 28, 2007, Blogger mimzzy said…

    i think what alpha wrote is correct. Sbb kalau kita pegi 5* hotel in malaysia - english breakfast ada Chicken Ham and Beef Bacon (Which are halal according to the hotel). BACON itself, is nama for lemak/daging khinzir..

     

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home

 
Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh Allahyarham Hani Mohsin Hanafi.AL-FATIHAH...