Blog Niezam Phg

Ada kalanya Allah memberikan kesenangan kepada kita bukan untuk menyenangkan kita, tetapi supaya kita dapat menjadi orang yang menyenangkan orang lain....semoga saya mampu menyenangkan anda ketika di teratak ini...

Tuesday, October 02, 2007

lagi kisah ayam dan enzim khinzir

Please read thru.. very very important!! especially during this cleansing month of Ramadhan!

Assalamualaikum semua.

terlanjur sahabat saya ,che ismail dah buka cerita,wajib saya berkongsi.

Jika anda pernah come across Majalah 3 pada bulan July ade paparan ttg ayam

organic herba di usahakan seorang profesor - Dr Mohamad Zainol Abdul Haja.

Saya tertarik dgn cara pembiakan ayam yg Dr Zainol usahakan,bersih,terkawal

dan halal.



Saya dan suami menjejaki Dr Zainol,dpt jumpa,berborak,sy juga pernah bawa

Dr Zainol dan isteri beliau Dr Mumtaz ,berjumpa dgn network saya di

Melilea Puchong.Sekadar ingin mengajak beliau berkongsi pengalaman dgn

kami.



Saya kagumi insan ini,mengorbankan kerjaya profesional utk akhirnye memilih

jalan berbakti kepada ummah.Terlalu mudah akidah umat islam di Malaysia

kini diperalat,kami sgt sedih.Matlamat kami sama,insyaallah.



Sungguh,teknologi menjadikan kita negara yg moden,teknologi juga akan

kemudiannye merosak byk perkara baik dlm tubuh kita..yg akhirnye akan

merosak akidah.Kalau hendak dicerita,sgt panjang.

Saya ringkaskan.



Wujud enzim khinzir dlm ayam diper akui setelah bbrp tahun buat

research,malah byk website yg ade maklumat ini,sy akan beri add nnt.

Enzim khinzir mungkin tidak terlabel secara individual dlm proses

menggemukkan ayam(m'sia tidak akan buat label ) ,tp hasil dari kajian

,protein dari khinzir,antibiotik,dan pelbagai lagi mampu menyuburkan

ayam,cepat gemuk,lg berat lagi cepat boleh jual,cepat dpt hasil.,maka

suntikan,makanan ayam ade campuran pelbagai yg sumbernya diragui.

Thats y,dari telur hungga ia menjadi hidangan anda,ayam tidak perlu

mengambil masa berbulan bulan..ayam KFC cuma 28 hari,ayam daging mungkin 40

hari...sy tidak pasti.



Lately sibuk harga ayam naik,sy come across pulak seorang pengusaha ayam

berbangsa china di Buletin Utama 2 mlm yg lalu,"harga ayam mesti mau naik

sikit,makanan ayam pun ssulah naik halga,itu UBAT ayam pun sudah naik

halga"...ubat ???..tapi tiada apa lagi yg memeranjatkan saya....anda

fikirkan,anda nilailah.Ayam kat malaysia ni sampai dah macam tak cukup

supply,hg semakin lama semakin naik,yg gemuknye pengusaha ayam cina inilah.



Halal ke ayam daging?

tidak mengapa jika anda pasti dan yakin ttg kehalalannye,tambahan di

Malaysia ade sykt besar yg melabelkan halal utk ape pun jua produk ayamnye.

tetapi Taraf Halal itu ,saya anggap ia hanye di kategorikan utk PROSES

PENYEMBELIHAN cara islam yg diutamakan di sykt itu..even pernah masuk

TV,tetapi cara ayam dibesarkan,di beri mkn makanan yg bagaimana tidak

mungkin termasuk dlm HALAL yg dimaksudkan....anda fikir bagaimana?



Sy pernah bertanye kpd Dr Zainol,government negara islam ini tak berbuat

ape ape ke? Dia jawab,it happens around the world nanee.its the

technology!!



Percaya atau tidak,sewaktu Dr Zainol confirm ayam daging ini ade enzim

khinzir,beliau menangis,after a long time of research,baru skrg confirm!!

Saya juga sgt sedih..sgt sgt sedeh. Bayangkan kotornye,hinanya makanan yang

kita mkn,makanan yg membentuk 'kita'.



Ayam daging biasanya dlm 20 minutes kalau letak kat luar peti sejuk mesti

lalat dah datang,bau dia mak aaaaiiiii...senang hanyir,kenapa?Ade certain

part part ayam ni daging dia punyelah padat dan banyak kan ...kenapa

ye...fikir fikirkan.



Saya tidak berniat mempromosi ape ape,sy juga tiada share dlm biz Dr

Zainol,tapi saya seru,kepada sesiapa sahabat yg terbaca email ini,mungkin

skrng tiba masanye kita mengubah sumber pemakanan kita..maafkan saya jika

terlambat bercerita,sy hanya manusia,kdg2 sy takut juga pandangan ikhlas

saya di salah erti.Pernah beberapa kali sy bercerita kpd kwn kwn,tapi

cerita sy di anggap seperti diada adakan,malah ade yg tak respon ape

ape,(bila pk pk kelakar pun ade,takkan benda dasyat mcm ni takde respon

ek...)jd sy berhenti bercerita seketika..maafkan sy terlambat memanjangkan

kepada kwn kwn..but anyway inilah sebenarnye tanggungjawab kita.

Fwd this mail to your friends,kita ambillah tanggungjawab ini.insyaaallah

Allah berkati.



last mth pun article Ayam Organic ade keluar kat Berita Harian,full

page,kat dlm tu pun ade ttg enzim khinzir ini.





Anyway sy dan keluarga kini tidak lagi risau harga ayam daging ni naik ke

turun ke,lantokkkkkk le dia....

Ayam organic jauh lebih sedap,manis n tak byk daging.,yg penting kita

pasti ttg sumber pembesaran ayam ini.,insyaallah.



TQ & Regards.

Nanee





Attached (no 1-3) mail from Dr Zainol,panjang,tapi make sure u read the

last page.he also provided some website add for you to refer.





(1)

Asssalammualaikum



This is the article on pork protein used in chicken breeding. Pls spread

around.



wassalam



Dr. Mohamad Zainol Ahmad Haja

Head - Research & Development

Innovation Centre

Mumtaz Meat & Marine Foods Sdn Bhd.

No 17. Jalan Nirwana 35.

Taman Nirwana. 68000 ampang.

Selangor. Malaysia .

Tel 603 92811802 / 92816924

Fax 603 92816925

e mail nattpro@streamyx.com

mobile 6012 3248081

(See attached file: ayam dengan enzyme babi.doc)



(2)



please read and there is plenty of further evidence by this well known

reporter Felicity LawrencePlease click here to view the article or select

the link below or copy it into the address bar of your

browser.http://www.theecologist.org/archive_detail.asp?content_id=309Many

thanksThe Ecologistwww.theecologist.org



(3)



Nannee assalam mualikum



This well known reporter works for both Penguin and Guardian 2 big time

publishers in the UK Name :Felicity Lawrence





http://www.theecologist.org/archive_detail.asp?content_id=309



You just print this name and you will get his reputation



Dr. Mohamad Zainol Ahmad Haja

Head - Research & Development

Innovation Centre

Mumtaz Meat & Marine Foods Sdn Bhd.

No 17. Jalan Nirwana 35.

Taman Nirwana. 68000 ampang.

Selangor. Malaysia .

Tel 603 92811802 / 92816924

Fax 603 92816925

e mail nattpro@streamyx.com

mobile 6012 3248081





Thank you & regards

Nanee

HQ/Accounts

03-33442882 ext 2151



Niezam Phg says..

kalau anda ada masalah was was atau pun tak puas hati bleh hubungi nombor yangtertera. mestilah keberanian penulis itu patut kita hargai kesungguhannya untuk bersama sama ' membersihkan dan menyucikan ' saudara seagama dengannya. saya sendiri sudah mengurangkan menu ayam dan beralih kepada sumber yang lain...segalanya terletak pada diri sendiri..tiada yang memaksa sesuatu yang melalui nak tekak anda....renungkan


credit to candala_2000@yahoo.com

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home

 
Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh Allahyarham Hani Mohsin Hanafi.AL-FATIHAH...