Blog Niezam Phg

Ada kalanya Allah memberikan kesenangan kepada kita bukan untuk menyenangkan kita, tetapi supaya kita dapat menjadi orang yang menyenangkan orang lain....semoga saya mampu menyenangkan anda ketika di teratak ini...

Sunday, December 24, 2006

Joke : Apa makna politik?

Sebuah keluarga dari golongan pertengahan, dimana suami dan isteri bekerja. Mereka mempunyai dua orang anak. Seorang lelaki berusia 9 tahun dan seorang perempuan berusia setahun. Segala urusan rumah di kendalikan oleh seorang pembantu rumah Indonesia.

Pada suatu malam, ketika sedang makan malam sekeluarga, si anak sulung yang berusia 9 tahun itu bertanya pada si ayah,
"Ayah, apa itu politik?".

Tersedak si ayah mendengar persoalan anaknya itu. Jawab ayah,
"Politik itu macam keluarga kita. Ayah dapatkan wang untuk keluarga kita, ayah adalah
kapitalis, Mama gunakan wang itu untuk menguruskan keluarga kita, jadi mama adalah kerajaan. Kakak pembantu rumah kita adalah golongan pekerja.Kamu adalah rakyat dan adik kamu adalah generasi masa depan. Faham?

Kelipok-kelipok mata si anak pejam celik. Memang tidak faham. Lantas si ibu mencelah, "Tak apa, malam ini waktu hendak tidur, kamu fikirkan apa yang ayah cakap dan cuba faham okay. Jadi semalaman si anak berusia 9 tahun itu tidak dapat lelapkan matanya berfikir tentang politik. Sehingga akhir sekali dia menjadi jemu dan hampir terlelap.

Pada waktu itulah, si adik buat perangai. Meraung tengah-tengah malam pulak. Si anak itu pergi ke bilik ibu dan ayahnya hendak memberitahu bahawa adiknya yang bernama Abdullah itu sedang meraung kerana pampersnya sudah penuh najis.

Sampai di bilik dia lihat si ibu sedang lena tidur. Walau berkali-kali dipanggil, si ibu tetap tidur. Di lihat si ayah pula tiada di sebelah ibu. Jemu mengejutkan ibu yang tak bangun-bangun, dia mengambil keputusan ke bilik pembantu rumah. Bila dibuka bilik pembantu rumah, dia lihat si ayah sedang 'membelasah' si pembantu Indonesia itu. Akhir sekali si anak terpaksa menyalin pampers adiknya sendiri.

Sewaktu bersarapan esok pagi, si ayah bertanya,
"Dah faham apa itu politik?.
Si anak yang sedang selera makan selamba menjawab,
"Dah!".
Si ayah dan ibu terkejut dengan jawapan selamba itu. Lantas si ibu mencelah,
"jadi apa dia politik tu?".

Si anak tanpa mengangkat muka melihat ayah dan ibunya, dengan tenang
menjawab.
"sewaktu kerajaan sedang asyik tidur, golongan kapitalis menodai golongan pekerja. Akibatnya rakyat di abaikan dan masa depan bergelumang najis! Itulah politik". Kali ini mata si ayah dan si ibu pulak yang kelipok-kelipok pejam celik!!!

moral nyer......pikir sendiri yer!!!!!!


Niezam Phg says.....
Budak budak sekarang memang cepat berfikir...saya pernah ditanya anak saudara berumur 7 tahun tentang sesuatu yang saya tak mampu nak jawab kerana faktor umurnya...tak tahula dimana dia memperolehi bacaan mengenai pekara itu ttetapi mujurlah kerajaan telah mengubal dasar da mengwujudkan pendidikan seks....terkulat-kulat sayanak mencari alasan bagi persoalan anak saudara saya itu..

Anda juga mungkin pernah mengalami pekara yang sama...maklumlah di negara kita sesuatu yang berkaitan seks adalah taboo ...untuk di perbual bicarakan secara langsung..kalau secara gurau senda tu banyak pulak idea.....

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home

 
Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh Allahyarham Hani Mohsin Hanafi.AL-FATIHAH...